2011-06-28 14:58:11• hírek • Szatmár.ro

Siker volt a Zöld Ház program

Szatmár megyében a teljes támogatási összegre van pályázó.

Hatalmas sikerként könyvelhetik el a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium emberei az idei Zöld Ház programot, legalábbis ami a Szatmár megyei pályázatokat illeti. A minisztérium 2011-ben 100 milló lejt különített el a programra, amelynek a célja az volt, hogy minél több romániai háztartásba kerüljenek megújuló energiát felhasználó eszközök. Szatmár megye 1,69 millió lejt kapott erre a célra, amelyből a megye lakosai pályázati úton igényelhettek: 8000 lejt hőpuma vásárlására, 6000 lejt napkollektor vagy peletes kazán vásárlására.

Békessy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi felügyelőség vezetője a Szatmár.ro-nak elmondta: tavaly is elfogyott a pályázható pénz-alap, de koránt sem olyan gyorsan, mint idén. Június 28-ig összesen 231 pályázat érkezett napkollektorok vásárlására és üzembe helyezésére, egy pályázat hőpumpa vásárlására és 57 pályázat peletes kazán vásárlására.

Békessy szerint a nagy érdeklődés bizonyíték arra, hogy az emberek egyre inkább megbarátkoznak a megújuló energiák felhasználásának gondolatával, a szomszédok egymás példáját követve pályáznak, hiszen látják, hogy alacsonyabb számlát fizet az, aki peletes kazánnal fűt, vagy napkollektorral melegített vizet használ fel.

A pályázható összeg ugyan legtöbb esetben nem fedezi az eszköz beszerzésének teljes árát, de nagy részét lefedi. Napkollektorok esetében olyan pályázó is akad, aki az olcsóbb kollektorok vásárlásával a megpályázott összegből az összes költséget fedezni tudja.

Azért ne keseredjen el az, aki kimaradt az idei Zöld Ház programból: pótlistára még mindig lehet jelentkezni a Környezetvédelmi Ügynökség székhelyén, a Mircea cel Batran utca 8/b szám alatt. A pótlistás jelentkezők augusztus 15-ig adhatják le igényüket és így esélyük lehet arra, hogy a megmaradó források újraleosztásakor még idén hozzájutnak a támogatáshoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: