2015-03-10 19:09:48• hírek • Kocsis Zoltán

Néhány lépés csak a múlt s a jövő - segítsd Te is a Lépésház megépítését!

Egyedi és példa nélküli kezdeményezés zajlik a szemünk láttára két-három kilométerre Szatmárnémetitől. Mégis oly kevesen tudunk róla és kevesen hallottunk a Lépésházról. Amelynek létrejöttéhez pedig sokunk segítségére lenne szükség. Gyerekeink, unokáink fogják meghálálni!

„Ha kihal egy mesterség, akkor kihalnak a hozzá kapcsolódó motívumok. Ha a motívumok kihalnak, akkor saját kultúránk egy részét veszítjük el", vallja Szejke Judit. Ez a megrendíthetetlen hit, ez a tagadhatatlan igazság vezényli a Borókagyökér Egyesület tevékenységét megalakulása óta. És ez ad erőt legmerészebb céljuk, a Lépésház megépítéséhez. De mi is az a Lépésház?

A kézműveseket és a magyar kulturális értékek ápolását fontosnak tartó személyeket tömörítő egyesület egyik alaptevékenysége a különböző kézműves foglalkozások megszervezése és megtartása gyerekek számára. Mindez 2013-ban indult Pusztadarócon, ott tartották az első húsvétváró foglalkozást. Ez egyre nagyobb érdeklődést és lelkesedést váltott ki a gyerekekből, így merült fel egy nyári tábor ötlete. Mert hát a szülők egyik legnagyobb gondja nyaranta, hogy gyerekeiket megfizethető áron olyan helyen tudják, ahol felügyelet alatt vannak, tanulnak valamit és nem utolsó sorban jól is érzik magukat.

Az első ilyen tábort 2013-ban szervezték meg a Károlyi út közelében található Szejke-tanyán. Itt a gyerekek már az első nap részt vehettek a hagyományos krumplis kenyér, vagy ahogy a Csernátonból származó Judit fogalmaz, a pityókáskenyér elkészítésében, a tészta megdagasztásában. A folytatásban aztán a csöppségek faragtak, bútort festettek, gyöngyöt fűztek, nemezeltek, gyógynövényt gyűjtöttek, hagyományőrző játékokban vehettek részt... A tábor után viszont felmerült az igény a szülők és a gyerekek részéről, hogy az ott tanultakat folytatni szeretnék. „Jövőre, a következő táborban", válaszolta kényszeredetten Judit.

Ekkor jött az újabb ötlet: kis házakat kellene építeni az udvarra. Aztán tavaly egy Tokajon megrendezett kovácstalálkozón a Borókagyökér Egyesület tagjai megismerkedhettek egy alkotóház működésével, tevékenységével. Azonnal tudták, egy ehhez hasonlóra Szatmárnémetiben is szükség lenne! Juditnak újabb példakép jutott eszébe: a csernátoni Haszmann Pál Múzeum, amely hosszú évek óta a kézműves-tevékenységek egyfajta Mekkája.

Szakemberek segítségével gyorsan fel is mérték, mennyibe kerülne egy ilyen beruházás. Az eredmény azonban kijózanító volt. Közel 40.000 euró. „Ezt mi nem tudjuk megcsinálni", mondta erre Judit. Hogy mi, pontosabban ki adott mégis erőt és hitet, hogy belevágjanak? „Jolánka, aki a kenyeret szokta sütni, amikor meséltük neki, hogy mire jutottunk, rám nézett és azt mondta: De igen is képesek vagytok összeszedni a pénzt. Tessék, itt van 100 lej a nyugdíjamból, legyen ez az első lépés. Így lett a terveinkből és az épületből Lépésház", meséli töretlen lelkesedéssel Judit.

Elkezdődött a munka és jött a segítség is! Jöttek a felajánlások Ukrajnától Bukarestig és Székelyföldtől Magyarországig. Ki pénzzel, ki építkezési anyaggal, ki kétkezi munkával igyekszik segíteni. Egy bukaresti cég például 5000 lejt, a Kiwanis Club pedig 3000 lejt ajánlott fel. De segített az adminisztrációt végző közjegyző, a cserepet eladó tulajdonos, a faanyagot beszállító vállalkozó. Érkeztek felajánlásként ládikák, satupadok, vésők, gyaluk, gyapjú...

A Szejke-tanyán júliusban indul az újabb nyári tábor, addig el kell készülnie a Lépésháznak. Amelynek földszintjén aztán a gyerekek bátran és nyugodtan kézműveskedhetnek kánikulában, esőben, szélben, hóban. Az egyesület céljai között szerepel továbbá hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyerekek támogatása is. Az épület emeleti szintjén pedig a tervek szerint megszállhatnak az éppen itt oktató kézművesek, illetve azok, akik különböző vásárokra, eseményekre érkeznek Szatmárba.

Hogy mindez az álom megvalósulhasson, a Te segítségedre is szükség van! Eddig 15.335 lejt sikerült összegyűjteni. Az egyesületnek április közepéig kell kifizetnie a faanyagot. Ha ez sikerül, akkor az újabb jelentősebb összeget maga az építkezés emészti fel. A fűtést a Dunakiliti Varga Vadászház tagjai szerelik majd be - természetesen támogatás gyanánt.

Ha hozzá szeretnél járulni ahhoz, hogy gyerekeid, unokáid értelmesen tölthessék nyári vakációjuk egy részét, hogy számukra ne legyenek ismeretlenek azok a hagyományos tevékenységek, mesterségek, amiket már számunkra is talán a nosztalgia romantikus homálya fedi, akkor ezért Te is sokat tehetsz: tégy egy lépést, azaz adományozz 50 lejt a Borókagyökér Alapítványnak. Megteheted ezt személyesen a különböző kézműves vásárokon vagy telefonon, ha a 0729-677930-as számon megkeresed Szejke Juditot vagy az egyesület bankszámlájára utalva a támogatást. Természetesen minden felajánlás után elismervényt kapsz.

Mindenki, aki hozzájárult a Lépésház felépítéséhez, bevésheti nevét a ház gerendáiba. Számítások szerint közel 4.000 név szükséges ahhoz, hogy gyerekeinknek, unokáinknak ne csak jövője, de közösségi múltja is legyen...

A banki felajánlásaid itt teheted meg:
Név: AS BOROKAGYOKER,
cod BIC. BRDEROBU
Számlaszám-IBAN: RO25BRDE310SV49935743100, Bank: BRD SATU MARE

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: