2019-03-31 07:49:06• hírek • Bede Emőke

Néhány labornak három napig sem elég az egészségbiztosítási pénztár által leosztott pénz

Szinte mindenki került már olyan helyzetbe, hogy egy-egy betegség pontos feltárásához vérvizsgálatra volt szükség. Az ember ebben az esetben felkeres egy tetszőleges laboratóriumot, bízva abban, hogy ingyenesen tudják elvégezni az analízist, hiszen a fizetés egy részét épp egészségügyi járulék címszóval csípik le minden hónapban. Ám ilyenkor jön a hidegzuhany: a vizsgálati központban már rég elfogyott az arra a hóra elkülönített pénzalap, vagy ahogyan sokan emlegetik, a „fond”.

Miért van egy így? Hogyan lehet az, hogy míg néhány laboratóriumban három nap alatt elfogy az Egészségbiztosítási Pénztár által kiutalt pénz, más helyeken pedig még a hónap közepén is van lehetőség az ingyenes vérvizsgálatra? Ezekre a kérdésekre próbált meg választ adni nemrégiben a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője, Georgeta Pop.
 

Mint kiderült, megyénkben a vérvizsgálatokat végző, akkreditációval is rendelkező laboratóriumok mindegyike magánkézben van, de ez nem azt jelenti, hogy a szolgáltatók ne köthetnének szerződést az egészségbiztosítóval. Jelen pillanatban 16 laboratórium áll kapcsolatban a pénztárral, de hogy mennyi pénzt kapnak a CAS-tól, azt egy pontozásos rendszer segítségével döntik el. Minden központot személyesen keresnek fel, majd munkaerő és felszereltség, illetve a szolgáltatás minősége szempontjából pontozzák azokat. A kapott pontszám alapján rangsorolják a laboratóriumokat, majd e listának megfelelően osztják el a rendelkezésre álló pénzkeretet. Azt egyébként, hogy egy-egy megye pénztára mekkora összeget oszthat szét, nem a laborok, hanem a biztosítottak száma alapján határozzák meg. S bár ez a keret 2015 óta 50 százalékot emelkedett, mégis az arra jogosultaknak csak a töredéke élhet az ingyenes véranalízis adta lehetőséggel.



Georgeta Pop elmondta, hozzájuk is eljutnak a vérvizsgálatra várók panaszai a végtelen várakozási sorokról, azonban azt is észrevették, hogy a lakosság előnyben részesít néhány, már hosszú évek óta működő labort, gondolván, hogy azok a legmegbízhatóbbak. Holott azoknak is komoly feltételeknek kell megfelelniük, akik frissen csatlakoznak a „nagyöregek” közé, az akkreditáció csak így nyerhető el. Hozzátette: épp ezek a „városi legendák” teremtik elő a helyzetet, hogy egyes központok a nagyszámú megkeresés miatt már a hónap első három napjában kifogynak, mások pedig még a hónap közepe-vége táján is rendelkeznek pénzkerettel a biztosított páciensek számára.
 

Mit tehet hát az, akinek vérvizsgálatra van szüksége? Vagy vár még egy hónapot, vagy kifizeti az analízis költségeit. A CAS igazgatónője ugyanakkor azt is tanácsolja, hogy bátran fel lehet keresni a kisebb laboratóriumokat is, nem kell a „nagyobb nevekhez” ragaszkodni. A megye laboratóriumainak listája a pénztár honlapján elérhető, melyet indulás előtt talán érdemes lehet átnézni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: