2019-07-11 09:39:42• hírek • Nagy Tímea / katasztrofavedelem.hu

Néhány egyszerű szabály betartásával mindenki biztonságban fesztiválozhat

Partiumi Magyar Napok koncertjén az éjjeli hangulat
Partiumi Magyar Napok koncertjén az éjjeli hangulat

A szabadtéri rendezvények és fesztiválok megrendezése komoly előkészületeket igényel a szervezőktől és a hatóságoktól egyaránt. Szatmárnémetiben, az elkövetkező időszakban több, népesebb programsorozatot szerveznek.

A magyarországi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság weboldalán tette közzé jó tanácsait a biztonságos fesztiválozással kapcsolatban. Az intelmeket azoknak még érdemesebb elfogadni, akik könnyűzenei fesztiválokra készülnek. 

 

A katasztrófavédelem hatósági szakemberei nemcsak ellenőrzik a rendezvényeket, hanem már a tervezési szakaszba is bekapcsolódnak azért, hogy a fesztiválozók a lehető legnagyobb biztonságban szórakozhassanak - írják a katasztrofavedelem.hu cikkében.

 

A fesztiválokon megfelelő létszámú és felkészített biztonsági személyzetet kell foglalkoztatni, veszély esetén az ő utasításaikat kell követni - nincs ez máskép a helyi programsorozatok alkalmával sem, legyen szó egyszeri koncertről vagy egy hetes ünnepségről. A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a fesztiválok szervezői folyamatos kapcsolatban vannak. Ha az időjárás indokolttá teszi, akár le is állítják a rendezvényt. Néhány egyszerű szabály betartásával mindenki biztonságban szórakozhat:
 

1. Amennyiben kempingezős eseményről van szó, a sátrat csak a kijelölt helyen szabad felállítani. A sátor felállítási helyét úgy kell megválasztani, hogy ne legyenek a sátor felett és annak közelében instabil tárgyak, veszélyes fák. A sátrat merevítőkkel, cövekekkel megfelelően rögzíteni kell, hogy a szél ne tudja felkapni azt. 

 
2. Az eső önmagában nem veszélyes, viszont ha tömegben esernyőt használunk, az már balesetet okozhat. Aki nem akar megázni, vigyen magával esőkabátot, az esernyőt hagyja otthon. Egy gumicsizma is hasznos lehet azoknak, akik több napot töltenek egy fesztiválon. 

 

3. A tömeg a tolakodástól nem fog eloszlani. Egy fesztiválon mindig a tömeg jelenti a legnagyobb veszélyt. Vihar, vagy más baj esetén nem szabad pánikba esni és másokon átgázolva menekülni, hanem a biztonsági személyzet utasításait kell követni. A helyszínt a menekülési útvonalakon lehet a leggyorsabban és legbiztonságosabban elhagyni. Közben ne feledkezzünk meg másokról sem, figyeljünk egymásra, így elkerülhetőek a balesetek. 

 

4. Senki ne meneküljön vihar idején fa alá. Ott nemcsak a villámcsapás jelent veszélyt, hanem a szél kicsavarhatja a fát is, vagy ágak törhetnek le róla. A színpad közelébe sem tanácsos menekülni. A színpadokon ugyan van villámhárító, de erős szél estén balesetveszélyes lehet a felépített technika. 

 

5. Nem szabad a kiáramló tömeggel szemben haladni, a tömeg szélén haladva próbáljunk meg kiválni belőle. 

 

6. A telefon nem csak arra jó, hogy fotózzunk és videózzunk vele. Ahelyett, hogy a közösségi oldalakon posztolunk, baj esetén segítsünk másokon és hívjunk segítséget a 112-es segélyhívó számon. 

 

7. Fesztiválokon csak a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad tüzet gyújtani, ott is csak akkor, ha ezt nem tiltja a fesztivál házirendje. Grillezés és sütögetés helyett válasszuk az étkezőbódék egyikét. A fesztivál területén a tűzvédelmi előírások megismerése és betartása kötelező. A fesztivál területén található erdőkben, mezőgazdasági táblákon és azok húszméteres környezetében ne gyújtsunk rá és ne rakjunk tüzet. 

 

8. Üveghulladékot se dobjunk el a szabadban, mert a nap sugarait összegyűjtve, nagyítóként tüzet okozhat. Fesztiválon se dobjunk el égő csikket. Ha tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleljük, jelezzük azt a biztonsági személyzetnek. 

 

9. Ne akadályozzuk a tűzoltók, a mentők és a rendőrök szabad mozgását.

 

A magyar Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2019-ben 126 rendezvényen járt a szomszédos országban, de szerencsére semmilyen nagyobb incidens nem történt, s csak kisebb kivetni valókkal találkoztak az ellenőrzések során. A szervezők jobbnak látják az együttműködést, és minden tőlük telhetőt megtesznek a látogatók biztonságáért. Így van ez a helyi programsorozatok esetében is, ahol a Helyi Rendőrség, a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség, a Csendőr-felügyelőség és a Katasztrófavédelmi Felügyelőség vigyáz a szórakozni vágyókra.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: