2014-12-19 08:12:14• hírek • Kocsis Zoltán

Néhai Csillag Antal tanárnak avattak emlékplakettet

Emlékplakettet avatott csütörtök délután a szatmárnémeti Református Gimnáziumban, majd a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban a néhai Csillag Antal földrajztanár előtt tisztelegve az Erdélyi Kárpát-Egyesület Szatmári Osztálya annak apropóján, hogy a korábbi kiváló pedagógus húsz évvel ezelőtt alakította meg a természetvédelmi szervezet szatmári osztályát.

Az Erdélyi Kárpát-egyesület 1891-ben jött létre Kolozsváron. A mozgalom gyorsan lábra kapott Erdélyben és annak határain kívül is, egymás után alakultak a területi alapon szerveződő osztályai - összesen 34. Noha osztály alakul Zilahon és Máramarosban, mi több, még Bécsben is, Szatmár valamiért kimarad a sorból.

Az EKE 1945-ig töretlenül folytatja tevékenységét, amikor is kénytelen beolvadni az Országos Turisztikai Hivatalba. A rendszerváltást követően, amikor még alig csendesedtek el a forradalom viharai, 1990 februárjában Kolozsváron újraalapítják az EKE-ét. Ezt követően már csak négy évet kell várni a szatmári osztály megalakulásáig, ami elsősorban Csillag Antal érdeme.

Csillag Antal 1933-ban született Szatmárnémetiben, kisiparos családban. Tanulmányait szülővárosában kezdte, majd Kolozsváron szerzett egyetemi diplomát földrajz szakon. A kincses városban 1956-ban diplomázott és Túrterebesen kezdte a tanári pályát. Innen Sárközújlakra vezetett útja, ahol 1959 és 1974 között tanított, majd Szatmárnémetibe került: előbb a 2-es számú Általános Iskolába, majd az 5-ös számú Ipari Líceumba, amely a rendszerváltást követőn a Kölcsey Ferenc Főgimnáziummá alakult. Itt oktatott 1996-os nyugdíjba vonulásáig. Csillag Antal 1999. október 22-én távozott - ahogy tisztelői fogalmaztak - „az örök túramezőkre".

Mivel egykori egyetemi tanárai között több olyan is akadt, aki komoly szerepet töltött be korábban az EKE-ben, Csillag tanár úr is aktív szerepet vállalt az egyesület népszerűsítésében. Kezdte ezt az Erdélyi gyopár folyóirat terjesztésével, majd 1994. november 3-án 18 természetbarát az ő kezdeményezésére megalakította az EKE szatmári osztályát. A történelmi hűség kedvéért álljon itt a 18 alapítótag neve: Ackerman Antal, Barna András, Bázsa Emőke, Bázsa Fehérke, Berkeszi Zsolt, Fazekas Lóránd, Ferenczi Zoltán, Gyökös Ferenc, Hers Katalin, Izsák György, László Benjámin, László Éva, Nagy Sándor, Őry-Pákai Ferenc, Őry-Pákai Franciska, Szabó László és Tóth Géza.

„Csillag Antal a szatmári társas természetjárás úttörője volt. Erdélyben már a 19. század végén megalakul ennek a mozgalomnak egy regionális szervezete, az EKE Szatmár társadalma azonban nem nőtt fel ahhoz, hogy érdemesnek lássa az ehhez való csatlakozást. Egy új korszak kellett megnyíljon, hogy valaki Szatmár képviseletében ezen egyesület felé irányítsa a természetszeretők szekerének rúdját. Ez volt Csillag Antal. Ezen elhatározásával és e vonalon tett lépéseivel, szervező munkájával emlékezetessé tette nevét korának túrázói között", fogalmazott Fazekas Lóránd, az EKE szatmári osztálya korelnöke, aki az alapító tagok között Gyökös Ferenccel és Nagy Sándorral vett részt az emlékplakettek felavatásán, melyek Szodoray Parádi Hajnalka munkáját dicsérik.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: