2013-08-28 15:38:35• hírek • Kocsis Zoltán

Negyvennégyezren vettek részt az idei Partiumi Magyar Napokon

A szervezők szerint a 12. volt minden idők legjobb PMN-je. A cél ezt követően, hogy a jövő évi ennél is jobb legyen. „Megvannak az ötleteink és egy hét pihenés után kezdjük is a 13. PMN szervezését", jelentette ki Stier Péter főszervező.

„Tizenkét évvel ezelőtt azt szerettük volna elérni, hogy megmutassuk értékeinket és ezeket hozzáférhetővé tegyük mindenki számára. Ennek jegyében szerveztük meg valamennyi Partiumi Magyar Napokat, beleértve az ideit is", nyitotta meg a szerdai sajtótájékoztatót Szőcs Péter, az esemény egyik szervezőjének, az Identitas Alapítványnak az elnöke. „A visszajelzések szerint sikeres volt a rendezvény, aminek nagyon örülünk", tette hozzá.

Az idei PMN hét napon keresztül tartott, tíz helyszínen és négy színpadon zajlott és becslések szerint közel 44.000 -en vettek részt rajta, mondta el Stier Péter főszervező. Az esemény teljesen költségvetése 220.000 lej volt, ennek 25%-át biztosította a helyi és a megyei önkormányzat. Összehasonlításképpen a négynapos Szatmár Megye Napjai 300.000 lejbe, a háromnapos Szatmárnémeti Városnapok 200.000 lejbe kerültek.

A PMN megszervezésében 17 civil szervezet vett részt, 16 sajtóorgánum igyekezett tájékoztatni az érdeklődőket minden egyes eseményről, és félszáznál is több magáncég támogatta a szervezőket. „Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a régió legjelentősebb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát a PMN. Már vannak ötleteink a jövő évi PMN-nel kapcsolatban is, reméljük, az újítások hozzájárulnak ahhoz, hogy tovább tudjuk emelni a színvonalat", mondta Stier.

Pataki Csaba szenátor azt a széleskörű összefogást emelte ki, amely a PMN megszervezésében megnyilvánult. A rendezvényt Szatmár megye és az ország határain túli cégek és szervezetek is támogatták, a finanszírozásban részt vett a bukaresti és a budapesti kormány is. „A tény, hogy a PMN-nel egy időben Kolozsváron is sikeresen zajlottak a Magyar Napok (KMN) azt bizonyítja, hogy a két esemény és a két térség megfér egymás mellett. A két városnak megvan a saját külön vonzáskörzete, két külön régiót alkot", jelentette ki Pataki.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is kiemelte a nagyfokú civil összefogást, majd elmondta, egy sikeres rendezvény titka ugyanaz, mint egy asztalé: négy stabil lábra van szükség. Ez a négy láb a civil szervezetek, a magyarság legitim képviselője, az RMDSZ, a támogatók valamint a sajtó segítsége. „E négy összetevő szimbiózisa lehet a garancia, hogy a legfontosabb tényező, a közönség jól érezze magát. Ez garantálhatja a 13. PMN sikerét is", mondta. A parlamenti képviselő elégedettséggel nyugtázta az olyan újdonságok, mint az Albert Flórián kiállítás vagy az Olimpia - Ferencváros öregfiúk meccs sikerét - utóbbin közel hatezren voltak kint a stadionban.

Kereskényi hozzátette, az RMDSZ szervezte rendezvényeknek mindig is a család volt a középpontjában és ez így lesz a következőkben is.

Újságírói kérdésre válaszolva Stier Péter megerősítette azokat az értesüléseket, hogy jövőre megpróbálnak lépéseket tenni annak érdekében, hogy a koldusok ne juthassanak be a Kossuth-kertbe. „Még dolgozunk a megoldáson, elképzelhető, hogy a fogyasztójegy lesz az", jelentette ki.

Egy másik kérdésre, amely a PMN és a KMN egybeesését kifogásolta, Stier elárulta: dolgoznak egy együttműködési keret kialakításán a KMN, a Marosvásárhelyi Magyar Napok és a nagybányai Főtér szervezői között, amelynek hozománya lehet többek között, hogy ismertebb fellépőket jutányosabban tudják szerződtetni. „Mindez azonban nem veszélyeztetné a PMN arculatát", tette hozzá Szőcs Péter.

A PMN támogatói voltak:

Kiemelt támogatók: Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Aranyfokozatú támogatók: Tarr Beton, Babytrend, Barta Ati, Autonet, No Pardon Pub.

Ezüstfokozatú támogatók: Farmacenter, CBA, Nyírbátori Sárkányfürdő, Silcomprest, Fery's Invest, Metamob, Kreativ, Inovativ, Kauftherm, Solarex, Secondtex, 2X2 Club, Panatek, Salvator, Transpink, Mindig Friss, Clinica Korall, A24

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: