2018-10-26 10:57:32• hírek • MTI

Negyvennégy órányi folyamatos vezetés után halálos balesetet okozott

Több ember halálát követelő közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt jogerősen 2 év 6 hónap fogházra ítélte P. G. L. román állampolgárt csütörtökön a Debreceni Törvényszék - tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t.

Dobó Dénes közölte: a férfit négy évre eltiltották a közúti járművezetéstől, és kimondták, hogy feltételes szabadságra leghamarabb büntetése felének letöltése után bocsátható.


A törvényszék által is elfogadott tényállás szerint P. G. L. tavaly július 21-én indult útnak Romániából az Egyesült Királyságba. Másnap érkezett meg, a buszban töltötte az éjszakát, majd London környékéről, illetve Dover mellől felvette utasait, és a kilenc személyes kisbusszal július 24-én, vasárnap hajnalban hagyta el komppal a szigetországot. 


A vádlott ekkor pihent utoljára hosszabban, mintegy három és fél órát aludt a gépkocsiban. A bíróság megállapította: bár eredetileg volt váltósofőr, a vádlott végül kénytelen volt Londontól végig egyedül vezetni. Négyszáz kilométerenként tartott félórás, órás pihenőket. A tanúk szerint ilyenkor mindig ellenőrizte a busz műszaki állapotát is.


P. G. L. utasaival hétfő éjfélkor lépte át a magyar határt, utána már csak a magyar-román határ előtt mintegy nyolcvan kilométerrel pihent. Negyvennégy órája volt úton, amikor a 42-es úton, Mezőpeterd felől Ártánd felé haladva, hajnali fél öt előtt elaludt a volánnál, a kisbusz 90-95 kilométeres sebességgel letért az útról és fékezés nélkül egy parkoló kamionnak ütközött.


Az, hogy elaludt, csak a vádlott vallomásából derült ki, egyéb módon bizonyítani sem lehetett volna, hiszen a busz többi utasa is aludt. A baleset következtében három utasa a helyszínen meghalt, egy életveszélyes, maradandó, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A vádlotton kívül csak egy férfinak lett könnyű a sérülése, ő valószínűleg használta a biztonsági övet. A vallomások szerint egyébként a sofőr többször szólt utasainak, hogy kössék be magukat.


Nagy Antal tanácselnök indoklásában kiemelte: a vádlott egész Európát pihenés nélkül átszelve vezetett, majd annyira elfáradt, hogy a volán mögött elaludt; a 44 óra ember feletti teljesítmény, amely azonban tragikus eredménnyel végződött. A törvényszék végzésével a Berettyóújfalui Járásbíróság elsőfokú ítélete jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: