2018-01-30 11:49:32• hírek • Bede Emőke

Negyvennégy halálos áldozatot követeltek a közúti balesetek

Évértékelőre hívta össze kedd délelőtt a Szatmár Megyei Rendőrség a sajtó képviselőit. A beszámoló többek között arra is rávilágított, hogy mi miatt történhetnek meg a legsúlyosabb közlekedési balesetek.

Amint az a Szatmár Megyei Rendőrség (IPJ) által nyilvánosságra hozott jelentésből kiderül, a rendőrség 2017-ben 535 alkalommal rendezett razziát a piacokon és vásárokon. Ezek során huszonkétszer buktattak le hamis termékekkel kereskedő árusokat, 330 esetben pedig pénzbírságot osztottak, melyeknek összértéke eléri a 118 500 lejt. Több, mint 440 ezer szál idegen eredetű cigarettát foglaltak le, melynek összértéke eléri a 331 409 lejt. Ugyancsak a tavalyi év során 535 liternyi alkoholt koboztak el, és 2 autót is lefoglaltak, melyekkel az illegális árut szállították.
 

Közel hatszáz alkalommal ellenőriztek farakományokat, ezekből pedig 78 bűnügyi dosszié született. A fatolvajokra 302 darab pénzbírságot róttak ki közel 500 000 lej értékben, valamint lefoglalták a szállításra használt járműveket és a kitermeléshez használt eszközöket, azaz a láncfűrészeket és fejszéket is.
 

Ezeknél a számoknál azonban sokkal elborzasztóbbak a közúti balesetekre vonatkozó adatok. Mint arról Sorin Stan, a Szatmár Megyei Rendőrség vezetője beszámolt, 2017-ben 140 súlyos közlekedési balesetet regisztáltak a megye területén. Ezekben 137-en sérültek meg és 44-en életüket vesztették. Ami a fő kiváltó okokat illeti, elmondható, hogy a balesetek többsége elkerülhető lett volna - vagy legalábbis nem követelt volna ennyi halálos áldozatot - ha a sofőrök nem hajtanak túl gyorsan. Az okok lajstromában második helyre pedig a gyalogosok felelőtlensége került, akik a nem arra kijelölt helyen keltek volna át az úttesten.
 

Ami a közlekedési rendőrök által kiosztott bírságokat illeti, a nyilvánosságra hozott számadatok szerint 2017-ben 50 960 alkalommal osztottak ki pénzbírságokat több, mint 10 millió lej értékben.
 

Természetesen a rendőrség vezetője nem úszhatta meg a megyében történő gyilkosságokat érintő kérdéseket sem. Mint elmondta, 2017-ben öt gyilkosság történt, négy esetben azonban már sikerült beazonosítani a tettest, egyben pedig még zajlanak a vizsgálatok. Sorin Stan arról is tájékoztatta a sajtót, hogy bár néha lassúnak tűnik a rendőrség nyomozása, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem dolgoznak. Elmondása szerint sokszor a különféle laborvizsgálatok hosszú időt emésztenek fel, sőt az is előfordult már, hogy megvolt a gyanúsított, azonban nem volt elegendő bizonyíték ellene.
 

A 2018-as évben hasonló terveket állított fel maga elé a rendőrség: tovább csökkenteni a bűnözési rátát és a közúti balesetek számát, ennek érdekében pedig még több preventív akciót szeretnének tartani. Mint Sorin Stan elmondta, fontos a lakosságban is tudatosítani, hogy a bűncselekmények és balesetek ellen nem csak a rendőrség tehet, hanem az állampolgárok is tudnak megelőző lépéseket tenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: