2009-06-05 11:46:14• hírek • Parajdi Andrea

Éljünk a szavazati jogunkkal

„Akkor lehet valaki igazán állampolgár, ha beleszól a választások menetébe, ha nem megyünk el voksolni ne is legyenek elvárásaink a mandátumhoz jutott vezetőkkel szemben"- vélik a Szatmár.ro által a választásokon való részvétel fontosságáról megkérdezett közéleti személyiségek.

-Végre Erdély szinten megszületett a magyar összefogás, most minden magyarnak egy közös ügyért kell küzdenie mégpedig azért, hogy minél nagyobb legyen az Európai Parlamentben a képviseletünk - magyarázza Kónya László főtanfelügyelő-helyettes, a június 7-i választásokon való részvétel fontosságát. Szerinte akkor lehet valaki igazán állampolgár, ha beleszól a választások menetébe: ha nem él a szavazati jogával akkor később ne bíráskodjon a mandátumhoz jutott vezetők fölött, hiszen ő maga semmit nem tett azért, hogy a szimpatizánsát segítse az előrehaladásban.

-Van egy kis unokám, akihez vasárnap szerettem volna eljutni, de most csúszik a látogatás, mert mindenképpen el akarok menni szavazni. Úgy gondolom, hogy azon a listán, amelyre én a pecsétet teszem olyan emberek szerepelnek, akik szakmai tapasztalatuk révén valóban ki tudnak majd állni az érdekeinkért - zárta le Kónya László, főtanfelügyelő helyettes.


A magyarokon múlik hányan képviselik érdekeiket az Európai Parlamentben.
A magyarokon múlik hányan képviselik érdekeiket az Európai Parlamentben


Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóhelyettese sem hagyna ki egyetlen egy alkalmat sem, hogy elmenjen és szavazatával elmondja a véleményét. Amint azt lapunknak elmesélte egyszer még a budapesti Nagykövetségen is sorban állt, csakhogy leadhassa voksát a szerinte megfelelő államelnökjelöltre.

-Vasárnap azért megyek el szavazni, mert véleményem szerint a szétszaggatott magyarságnak az Európai Unió jelenti az egységesülés lehetőségét. Jelenleg mindenképpen az egységen van a hangsúly, közösen kell jelen lennünk ahhoz, hogy befolyásolhassuk a történéseket - magyarázza Szőcs Péter igazgatóhelyettes.

Dr. Láng László, háziorvos is rendszeresen részt vesz a választásokon. Utazott már 150 kilométert Németországban, azért, hogy a bonni Nagykövetségen leadhassa szavazatát az 1996-os államelnökjelöltre. Erről a „mindenképpen elmegyek szavazni" szokásáról az elmúlt évek alatt sem mondott le. -Úgy gondolom, hogy már elmúlt az az idő, amikor nemzeti felindulásból mennek el szavazni az állampolgárok, ma már tudatosan választunk. Az erdélyi magyaroknak be kell látniuk az RMDSZ-en kívül más sosem fogja képviselni az érdekeiket, ne kergessünk olyan illúziókat, hogy majd mellénk áll egy román pártszövetség -fejti ki Dr. Láng László az álláspontját.

Mint mondja, távolmaradásunkkal másokat hozzunk előnyős helyzetbe, s ha nem követjük a demokrácia alapvető játékszabályát, vagyis nem megyünk el voksolni, ne is legyenek elvárásaink a vezetőkkel szemben. Véleménye szerint nem elég azzal megnyugtatni magunkat, hogy mások úgyis elmennek szavazni, ehelyett rá kellene szánni 10-15 percet arra, hogy beleszóljunk abba ki kaphasson mandátumot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: