2013-03-05 18:32:43• hírek • Kocsis Zoltán

Negyven kishajó befogadására képes kikötő Szatmárnémetiben?

Noha a szárazság idején tapasztalható alacsony vízhozam gondot okozhat, a Szamos rendelkezik azokkal a feltételekkel, amelyek hajózhatóvá teszik, hangzott el a Szatmárnémetiben található Zöld Házban megtartott konferencián.

Az eseményen, amelyen részt vett többek között Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Marcela Papici, Szatmárnémeti alpolgármestere, Rákóczi András, a magyarországi KIÚT Egyesület elnöke és Maskulik Csaba, a városi tanács RMDSZ-es frakciójának elnöke, azon egy éves tanulmány eredményeit mutatták be, amely arra hivatott választ adni, hogy alkalmas lehet-e a Szamos turisztikai célú hajózásra.

A tanulmány során számba vettek minden földrajzi és technikai adottságot, biológiai és környezetvédelmi szempontot. Szatmár megyében a Szamos Pettyén és Óvári közötti szakaszát vizsgálták meg, Magyarországon pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei részt. Megállapították, hogy a folyó alkalmas arra, hogy hajózhatóvá váljék, igaz, főleg szárazság idején az alacsony vízhozam gondot okozhat. Ezt a meder mélyítésével lehetne kompenzálni, ám ez felbolygatná a leülepedett anyagokat, ami megzavarná a helyi élőhelyeket,  élővilágot. Éppen ezért a tanulmány egy átlagosan húsz méter széles hajóutat tart elképzelhetőnek, amelyeken legfeljebb 7-8 dm merülésű hajók közlekedhetnének.

Megvizsgálták, hogy a Szamos mely pontjain lehetne kikötőket kialakítani. Cégénydányád és Csenger mellett Szatmárnémetiben két pont került szóba: a régi fürdőhely és a Vashíd környéke. A tanulmány erre is választ ad, mondván a Vashídhoz környéke, a part jobb oldala lenne a legideálisabb hely.

Egy úszóműves kikötőhely

Az említett pontokon a kisvízi, rekreációs hajózáshoz használt negyven kishajó befogadására alkalmas úszóműves kikötőhelyeket lehet építeni. Az elképzelések szerint a pontonok - a vízjárást követő - biztonságos rögzítését sodronykötéllel oldanák meg. A parttól való távtartást támdorongok biztosítanák. A megközelítését lépcső és bejáróhíd segítené.

A korábbi munkatalálkozások során neves európai egyetemeken (Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Nagyszebeni Egyetem, a Nagyváradi Egyetem, a Temesvári Egyetem , a Pozsonyi Egyetem, a manchesteri, a grenwichi és a portsmouth-i egyetemek ) tanuló, ám a környékről származó diákok a kikötők 14 látványtervét is elkészítették.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: