2006-06-24 20:15:58• hírek • Szatmár.ro

Nevelj humorral

Kiabálás helyett inkább nevess, ha gyermeked összetörte kedvenc tányérodat

A négyéves Tamás sírva szalad be a konyhába: kistestvére éppen most rombolta földig nehezen épített várát. Édesanyja kivesz a szekrényből egy mérőedényt: "Meg kell mérnünk ezeket a könnyeket, lehet, hogy rekordot döntünk!" - aztán óvatosan gyűjteni kezdi a hatalmas könnycseppeket, és Tamás már mosolyog... azt is elfelejtette, miért fakadt sírva.

Gyermekünk életében gyakran történnek efféle balesetek: leomlik a vár, nagy seb lesz a térden, elpusztul az aranyhörcsög vagy elromlik a bicikli. A humor sokat segíthet az ilyen helyzetekben, enyhítheti a fájdalmat. Érzelmi távolságot teremtve az elkeserítő eseménytől feloldható a konfliktus, egy feszült pillanat. Humorral ugyanakkor megkönnyíthető a szülő dolga is. Mikor a gyermeked nem hajlandó pizsmába bújni és ágyba menni, vagy ordít az autósülésében, egy jól alkalmazott viccel elüthető a helyzet, hídként is szolgálhat, mely összeköt ismét titeket- írja a Hölgyfórum.

Nevess, és nem vedd túl komolyan az életet!

Nevetni pedig jó, mert a nevetés felszabadítja a szervezetünkben a természetes fájdalomcsillapítókat, az endorfinokat. Ezek a kémiai anyagok leblokkolják a fájdalomérzetet és jó közérzetet biztosítanak. Az aktív szórakozásnak ugyanígy van immunrendszer-erősítő hatása, ezért kétségtelen, igaz az állítás, hogy humorral javíthatod családod egészségi állapotát is. Modellt mutathatsz gyermekednek, hogyan oldhat meg stresszhelyzeteket, fejlesztheted a rugalmasságát, hogy könnyebben megbirkózzon a kényes szituációkkal. A humor - perspektívát mutat, és segíti a gyermeket, hogy ne vegye túlzottan komolyan magát. Azok a szülők, akik humort használnak a nevelésben, azt sugallják, hogy mindenkivel előfordulhat, hogy hibázik, ez a tanulási szokásokat könnyíti, pozitívvá teszi a környezetet is.

Az együtt nevetés közel hozhat egymáshoz két embert, és ez sokszorosan érvényes a gyermek-szülő kapcsolatra. Alább néhány tippet olvashatsz, hogyan nevettetheted meg gyermeked.

Nevess magadon!

Elejtesz egy tálat, nevess egyet: Úgysem szerettem ezt a tányért. Ne dühödj fel akkor sem, ha a gyermek követ el valamilyen hibát. Ha például, már harmadszor önti ki a tejet az asztalra, ne kezdj kiabálni, inkább mosolyogj: Remélem, az asztal is szomjas volt!

Játsszatok!

Szinte teljesen mindegy, mit, a fontos, hogy játsszatok együtt. És légy felkészülve, gyakran meg kell ismételnetek azt, ami igazán szórakoztatónak bizonyul. Ilyen például a szobrozás: egyikőtök megpróbál az arcára fagyasztani egy arckifejezést, a másik feladat pedig az, hogy megnevetesse őt, ha ez sikerül - győzőt. De még sok szórakoztató, nevettető játékot sorolhatnánk fel, nézhettek együtt valamilyen humoros filmet, lapozhattok szórakoztató képeskönyvet, váratlan meglepetéssel is feldobhatod a napot.

James Thurber amerikai humorista szerint a humor a legértékesebb energiaforrásunk. Szülőként azt szeretnénk látni, hogy gyermekünk felszabadult és boldog legyen, magabiztos, és könnyedén vegye az élet akadályait. A humorérzék mindezt megkönnyíti, és az is bizonyos, hogy humorral fűszerezve felszabadultabban telnek a napok, kedélyesebb lesz a család hangulata.

Stop!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: