2017-08-23 09:34:30• hírek • MTI/dpa/AFP

Negyven év után lesz új elnöke Angolának

Negyedszer tartanak általános választásokat szerdán Angolában a Portugáliától 1975-ben elnyert függetlenség kikiáltása óta. Az országban egy korszak ér véget. Közel négy évtizedes hatalomgyakorlás után José Eduardo dos Santos elnök nem jelölteti magát, önként átengedi másnak a székét. Az angolai alkotmány értelmében a legtöbb szavazatot elnyerő párt adja az ország elnökét - írja a dpa.

Dos Santosnál hosszabban csak Teodoro Obiang, Egyenlítői-Guinea első embere gyakorolta az elnöki teendőket Afrikában. Angolaiak egész nemzedéke csak a 74 éves Dos Santost ismerte államfőként. 1979. szeptember 21. óta állt a gyilkos polgárháború által is sújtott Angola élén, amely gyorsan Afrika egyik legnagyobb olajkitermelőjévé vált. Úgy tűnik, Dos Santos egészségi állapota is siettette a visszavonulást, amelyet eredetileg 2018-ra terveztek. Az elmúlt hónapokban az elnök spanyolországi "magánlátogatásai" riasztó híreszteléseket tápláltak, egy ponton arra késztetve környezetét és családját, hogy cáfolják halálhírét.


    
"Érdekes kérdés, hogy utódának mennyiben lesz lehetősége fordulatot végrehajtania", mivel a hatalom átadása után is Dos Santos, pártfőnökként és egy befolyásos tanácsadói bizottság tagjaként, fogja a háttérből mozgatni a szálakat - mondta Frank Aletter, a Német Ipar- és Gazdasági Kamara Afrika déli részéért felelős beosztottja.
    
Angola erős embere egy szűk elittel együtt továbbra is rajta tartja a kezét az ország gazdasági kincsein. Törvényileg biztosította, hogy döntéseit az utód nem vonhatja vissza, nem kérdőjelezheti meg. Óvatos gazdasági nyitásra mégis van remény.
A főváros Luanda egyik arca    


Az olajban és gyémántban gazdag, Afrika délnyugati részén elterülő országban - csaknem háromszor akkora, mint Németország - hatalmas távolság választja el a gazdagokat és a szegényeket. Emberi jogi szervezetek szerint a kormányzó elit korrupciós és elnyomó gyakorlata széles körben elterjedt a közel 30 millió lakosú országban. A bírálók azt vetik Dos Santos családjának szemére, hogy szemérmetlenül meggazdagodott az angolai olajkincsen. Dos Santos legidősebb lányát, Isabelt megtette a Sonangol állami olajkonszern főnökévé. Isabelnak, a befolyásos vállalkozónak, egyben mérnöknek angolai és portugál bankokban, távközlési vállalatokban és médiumokban is van részesedése, a Forbes magazin becslése szerint ő Afrika leggazdagabb asszonya.
    
José Eduardo dos Santos válságban lévő országot hagy maga után. Az olajmanna 15 éven keresztül biztosította a feltöltött kasszákat, de ennek ellenére Angola a világ egyik legszegényebb országa maradt. 2014 óta a "fekete arany" árának esése Angolát a pénzügyi kifulladás közelébe sodorta és erősen megnövelte a munkanélküliséget.

Luanda másik arca
    
Dos Santos pártja, az MPLA (Népi Mozgalom Angola Felszabadításáért) a függetlenség elnyerése óta irányítja az országot, s nem kell komolyan félnie hatalmának elvesztésétől. Eddig fölényes többséggel rendelkezett a parlamentben, 220 mandátumból 175 volt az övé.
    
Isaias Samakuva, a legnagyobb ellenzéki párt, az UNITA (Nemzeti Unió Angola Teljes Függetlenségéért) jelöltje totális csőddel vádolja az MPLA-t, s manipulációtól tart. Felszólította a szavazókat, hogy voksuk leadása után a szavazatok megszámlálásának végéig maradjanak a választási irodákban.
    
Az MPLA jelöltjének, Joao Manuel Goncalves Lourenco eddigi védelmi miniszternek a megválasztása biztosnak látszik. "Nehezen képzelhető el, hogy az MPLA elveszíti a választásokat. A vereség politikai cunamival érne fel. Az igazi tét, hogy mennyivel fog nyerni" - mondta a Didier Péclard, a genfi egyetem kutatója.
    
Az angolai ellenzék gyenge és már a választási kampányban hiányolta az átláthatóságot. Polgárjogi szervezetek mélyen gyökerező autoriter struktúrákra és semmiképp sem független médiumokra és igazságszolgáltatásra hívják fel a figyelmet. Az Európai Unió részéről csak négy választási megfigyelő lehet jelen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: