2016-01-15 15:42:21• hírek • Kocsis Zoltán

Negyven év után éledt újjá a szatmári babos bukó – de emu Szatmáron?

Tudtad, hogy szatmárnak jellegzetes galambfajtája van? És azt, hogy Szatmárban emu is él? Lelkes szatmári galambász negyven évnyi agónia után támasztotta fel ismét a szatmári szíveshátú babos bukót. A szatmári fajta képviselőit is láthatod a pénteken megnyitott kisállat-kiállításon.

„Tizenöt évet dolgoztam azon, hogy a szatmári szíveshátú babos bukó ismét életre kelljen és elszaporodjon", mondja Juhos Bertalan. A lelkes szatmári galambásznak köszönhető, hogy 2015 novemberében Franciaországban az illetékes intézmény ismételten elismerje a Szatmár nevét viselő galambfaj létét. Méghozzá három különböző színben: vörösben, feketében és kékben. Jelenleg mintegy 200-300 egyed él három szatmári és egy, Ákosról származó németországi tenyésztőnél.

Mégis miként lehet kitenyészteni egy kihaltnak hitt fajtát? „A régi időkből rendelkezésre álltak azok az ismérvek, amelyeknek a galamboknak meg kellett felelniük. Elkezdtem a különböző fajokat keresztezni, majd rokontenyésztés révén sikerült elérni a kívánt eredményt. Amely Franciaországban a 100 pontból 97-et kapott", büszkélkedett - tegyük hozzá gyorsan, teljes joggal - Juhos Bertalan.

A szatmárnémeti galambász hét fajta mintegy 150 példányát tartja és viseli gondját nap mint nap. A Szamos Madár- és Kisállattenyésztők Egyesületének kiállítására - ahol találkozhattunk vele - is több fajta galambot hozott el. Ám szerencsére nem csak ő, így közel 250 példányt lehet megtekinteni vasárnap délutánig a városi strand parkolójával átellenben, az ún. „gombában".

Smalkalden, budapesti tükrös, budapesti bibic, galléros galamb, pávagalamb vagy éppen a rendkívül rövid csőrű, ezért utódait begytejjel ellátni képtelen afrikai sirályka igazi érdekességek közé tartozik. Akárcsak a galambok óriásai közé tartozó cauchois vagy a king.

A kiállításon nem csak galambokat, hanem közel 280 darab baromfit is megcsodálhatunk. Ott vannak például a szatmárudvari Barazsu József országos bajnok orpington tyúkjai, vagy a rendkívül heves olasz tyúkok, a nem mindennapi japán selyemtyúkok. Rendkívüli látvány a törpe viador - az embernek az az érzése, mintha cicanadrágot húztak volna magukra a tyúkok. A begyükig...

A közel száz nyúl között olyan ritkaság is megtekinthető, mint a csincsilla színű óriás német - amelyhez tenyésztőjük, Huszti Zita már jó ideje hiába keres megfelelő szukát. A vetési tenyésztő amúgy az állatok igazi megszállottja: otthon mintegy hetven papagáj, hetven nyúl és vagy 150 galamb várja - nem beszélve a kecskékről, kutyákról... A kiállításra elhozta többek között az új-zélandi, kaliforniai, kosorrú, vasderes és a blondinet nyúlait - amelyek példányonként akár száz eurót is érnek.

Mandarin vagy karolinai kacsák, díszfácánok és pazar színezetű páva mellett azonban a kisállatkiállítás egyik különlegessége nem is annyira kicsi - a két emu, holott még csak pár hónaposak, máris tekintélyes méretűek.

A kiállítást pénteken és szombaton reggel 8 órától 18 óráig, vasárnap pedig 8-tól 15 óráig lehet megtekinteni Szatmárnémetiben, a városi strand parkolójának közvetlen közelében.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: