2014-03-28 13:56:26• hírek • MTI

Szorul a hurok a szicíliai Cosa Nostra vezetője körül

Küszöbön áll Matteo Messina Denaro, a 21 éve körözött szicíliai keresztapa letartóztatása - jelentette be pénteken Roberto Saviano, az olasz szervezett bűnözéssel foglalkozó olasz író.

A SkyTg24 olasz hírtelevíziónak nyilatkozva Saviano úgy fogalmazott, hogy a hatóságok egyre közelebb kerülnek Matteo Messina Denaróhoz.
"Nem az a kérdés, hogy mikor tartóztatják le, hanem az, hogy miként kerül majd sor az elfogására" - jelentette ki a Gomorra, a nápolyi camorra bűnszervezetéről című regény szerzője.

Hozzátette: a hatóságok már mindent felégettek Messina Denaro körül, több száz közeli emberét és rokonát letartóztatták. Maffiaszervezetének vagyonából 3,5 milliárd eurónyit foglaltak le, köztük ingatlanokat és egész vállalkozásokat.
Az Olaszország legveszélyesebb bűnözőjének tartott, 52 éves Matteo Messina Denaro a Cosa Nostra szicíliai maffiát jelenleg vezető keresztapa. 1993 óta körözik, az utolsó ismert fénykép 1988-ban készült róla. Az olasz rendőrség csütörtökön közölte a maffiavezér legfrissebb fantomképét.

Korábbi feltételezések szerint Messina Denaro külföldre menekült, de a szicíliai maffiaellenes ügyészség most úgy véli, hogy a keresztapa a szicíliai Trapani közeli Castelvetrano területén rejtőzik. Itt született, és innen irányítja szervezetét. Ahogyan elődei sem hagyták el soha Szicíliát.

A korábbi keresztapák közül az 1993-ban letartóztatott Toto Riinát Palermóban fogták el, miközben kávézni ment a rejtekhelyéhez közeli sarki presszóba. Jelenleg 83 évesen egy milánói börtönben tölti életfogytiglani büntetését. Utódját, Roberto Provenzanót 43 év körözés után, 2006-ban fogták el egy Palermóhoz közeli kunyhóban. A 81 éves Provenzanót a parmai börtönkórházban Parkinson-kórral ápolják.

A szicíliai rendőrség tavaly decemberben letartóztatta Matteo Messina Denaro idős nagynénjét. Mint kiderült, Rosa néni vitte a maffiavezér apró papírcetlikre írt rejtjeles üzeneteit a Cosa Nostra tagjainak. Provenzano ugyanilyen papírszeletekre (olaszul pizzini) írt üzenetekkel adta ki parancsait. Nem használt sem számítógépet, sem mobiltelefont.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: