2013-09-23 10:13:22• hírek • MTI

Négyszázan gyűltek össze Szaniszlón

Több, mint négyszáz fiatal vett részt a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ifjúsági találkozóján, szombaton.

Szaniszlón rendezték az idei római katolikus ifjúsági találkozót szeptember 21-én, szombaton, melyre az egyházmegye számos pontjáról, Szatmár- és Máramaros megyékből érkeztek tizennégy és harminc év közötti fiatalok. Az Egyházmegyei Ifjúsági Iroda szervezésében magvalósult programra több, mint négyszázan jöttek el együtt imádkozni, töltekezni, hitben növekedni, valamint játszani és szórakozni.

A reggeli órákban a különböző plébániák csoportjai mutatkoztak be. Az együttlét örömét, az találkozó élményeit, a hit megélésének valóságát megjelenítő, mindig hely-specifikus rövid előadásokkal álltak színpadra a szaniszlói kultúrházban. Megmutatkoztak, elmondták gondolataikat és megünnepelték egymást. A bemutatkozásokat követően hangzott el Ft. Koronkai Zoltán SJ. előadása a hit, a döntések és a boldogság összefüggéseiről. Arra próbált a fiataloknak rávilágítani, hogy a kis döntések helyes meghozatalának, milyen nagy fontossága van a boldogság elérése szempontjából. Mint kiemelte, az életkörülmények - az anyagi jólét - csak kis mértékben befolyásolják a boldogságot, így döntéseinkben inkább az emberi kapcsolatokra kellene, hogy figyeljünk. Minden újabb anyagi cél elérése által szerzett öröm, csak rövid ideig tart, folyamatosan új célok után törekszünk, és ez elveszi az időnket attól, ami tartós boldogságot adhat nekünk.

Előadásában buzdította a fiatalokat, vegyék észre a jót, nézzék pozitívan a történéseket és a világot: „Vegyétek észre, ami van, és örüljetek neki. Istennek a 'van'-hoz van köze, és nem a 'nincs'-hez. Ami megakadályozhatja a boldogságunkat, az a rágódás. Tudni kell elengedni a problémákat. Ugyanilyen akadály lehet az összehasonlítgatás: mindig azokat veszem észre, akik jobbak, ügyesebbek, és okosabbak, mint mi vagyunk. Így mindig letorkoljuk önmagunkat, vagy elkezdünk kritizálni, keressük a hibát a másikban. Összehasonlítgatunk, és nem tudjuk elfogadni, hogy a másik akár jobb is lehet valamiben. Próbáld e helyett elfogadni önmagad és szeretni a jót. Ha valami érdemeset látsz, tanulj belőle."

Szaniszlón találkoztak a vallásos fiatalok

Koroknai Zoltán SJ. további tanácsokat adott a fiataloknak, a jócselekedetekre, a megbocsájtásra, a hitre intve, a bizalomra önmagukban és másokban, a kapcsolatok építésére biztatva. Az ifjúsági találkozó kapcsán kiemelte: „A kapcsolatépítés művészet, de megtanulható. Ez a közeg, amiben vagytok, iskolája a kapcsolatépítésnek. Nem is tudjátok elképzelni, milyen nagy dolog, hogy itt vagytok, ahol rengeteget fejlődhettek, formálódhattok, és ez alkalmasabbá tehet arra, hogy a jövőben felépítsetek egy házasságot."

Végül felhívta a fiatalok figyelmét: minden mögött Isten van. „Amit eddig mondtam, minden mélyén az élő Isten van. Bebizonyított, hogy akik az Istennel való kapcsolatot keresik, és ezt meg is élik, boldogabbak. A közösségi lét a boldogság útja. Dönteni kell, és hibázni is szabad, de mindig higgy Istenben! Ő a rossz döntéseidből is a jó útra tud vezetni. Amikor hiszel az életben, akkor hiszel abban a valóságban, amit Istentől kaptál. Az éltet, a boldogság Istentől jön."

Az előadások után csoportokban beszélgettek az elhangzottakról, majd a Kisboldogasszony templomban közös szentmisén vettek részt.

Több, mint négyszáz fiatal vett részt a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ifjúsági találkozóján

Az ifjúsági találkozó fontos része volt a játék, a szórakozás is, a nap hátralevő részében különböző foglalkozásokra nyílt lehetőség: méta, karaoke, tánctanulás, nagycsoportos játékok, kézműves foglalkozások - fülbevaló készítés, karkötő göbözés, üvegdíszítés - indultak. A Montserrat Hivatástisztázó Ház és közösség tagjai S. Korponai Gábor magiszterrel sátrat állítottak, amelyben a jezsuita lelkiséget és rendet népszerűsítették, valamint egy jezsuita totót is kipróbálhattak az oda belátogatók. A szaniszlói katolikus közösség gazdag vacsorával lepte meg a fiatalokat, majd a találkozó éjfélig tartó táncmulatsággal zárult, a The Phoenix együttes fellépésével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: