2015-06-02 13:32:21• hírek • MTI

Felborult egy hajó a Jangcén több száz emberrel a fedélzetén

Felborult egy négyszintes utasszállító hajó a kínai Jangce folyón, több mint 450 utassal a fedélzetén. Az özönvízszerű esőzés közepette, nagy erejű szélviharban történt balesetnek a kínai média keddi jelentése szerint vannak túlélői, a halálos áldozatok közül eddig ötöt találtak meg.

A legfrissebb hírek szerint 18 embert, köztük egy 85 éves nőt sikerült kimenteni a vízből. Közülük hatot már az elsüllyedt hajó fogságából szabadítottak ki. A Kelet Csillaga nevű hajó Csiangszu tartomány székvárosából, Nankingból tartott a délnyugat-kínai Csungkingba, fedélzetén 458 emberrel: 406 - ötven és nyolcvan év közötti - turistával, egy utazási iroda öt alkalmazottjával és a hajó 47 fős legénységével. Az utasok között nem voltak külföldiek.

A négyszintes, 76,5 méter hosszú és 11 méter széles hajó jelenleg fejjel lefelé áll a folyóban, egy része kiemelkedik a vízből. Úgy tudni, hogy a baleset helyszínén körülbelül 15 méter mély a víz. A szerencsétlenül járt hajó már 3 kilométert sodródott a folyó medrében, amit a szakemberek jó jelnek tartanak, s azt remélik, hogy elegendő levegő áll a felfordult hajótestbe szorultak rendelkezésére. A helyi lap szerint viharos, körülbelül 130 kilométeres óránkénti sebességű forgószél okozta a tragédiát, miközben utasai éppen lefekvésre készültek.

A túlélők között van a hajó kapitánya és fedélzeti főmérnöke. Mindketten azt mondták, hogy a hajó "tornádóba" került, és 1-2 perc leforgása alatt süllyedt el. Vészjelzést nem adtak le. Rendőrségi kihallgatásuk még folyamatban van.

Az 1994-ben épült Kelet Csillaga 534 férőhelyes, vagyis nem volt túlzsúfolva. Tulajdonosa egy, a Három Szoros gát környékét meglátogató folyami túrák szervezésére szakosodott iroda. Utasai közül csaknem százan sanghajiak, kétszázan Csiangszu tartományból jöttek, a többiek Csöcsiangból, Santungból, Fucsienből, Anhujból és Tiencsin városból.
Valószínűleg ez a legsúlyosabb hajószerencsétlenség Kínában több mint 70 év óta.

A helyszínen csaknem 3 ezer mentő dolgozik, továbbá 150 csónakot, illetve hajót, köztük halászhajókat mozgósítottak a túlélők utáni kutatásra. Odavezényelték a rendfenntartó erők honvédséghez tartozó több mint ezer tagját, továbbá 140 búvárt, és öt helikoptert is bevetnek. A központi televízió jelentése szerint Li Ko-csiang miniszterelnök a tragédia helyszínére repült, hogy személyesen irányítsa a mentési munkálatokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: