2013-09-27 16:12:43• hírek • Szatmár.ro

Négyszáz diák szavalja együtt Petőfi versét

Irodalmi konferenciát tartanak Koltón, ennek keretében kerül sor a nagy versmondásra is.

A 12 legszebb magyar vers program keretében ez alkalommal Koltón több mint 400 diák fogja együtt szavalni Petőfi Sándor "Szeptember végén" című versét. Az említett program lényegében egy kísérlet a magyar irodalmi kánon 12 remekművének újraértelmezésére. A versek közismert és kedvelt költemények, az egyetemi képzés és a középiskolai tananyag fontos darabjai. Az alapötlet 2007-ben fogant meg, s kevesen tudják, de Végh Balázs Béla, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatának adjunktusa is az ötletgazdák között volt.

Azóta minden évben más vers van a középpontban, a szavalást pedig egy-egy irodalmi konferenciába építik be. A konferenciákat mindig az éppen legszebbnek tartott vers köré szervezték. 2007-ben a Szeptember végén című Petőfi-vers volt a főszereplő, az idők során pedig többek között Nagy László, Kosztolányi Dezső, Vörösmarty Mihály egy-egy verse volt a konferencia középpontjában. Idén a konferencia Weöres Sándor „Valse triste” című költeménye köré szerveződik és neves szatmári irodalmárok is részt vesznek a rendezvényen: Kereskényi Sándor és Végh Béla Balázs is előadást tart a konferencia első napján.

Az első konferencián a Nagy Versmondást még nem rendezték meg, ezt pótolandó azonban pénteken 15.00 órától mintegy négyszáz diák - köztük a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium negyven tanulója - szavalta  el Jordán Tamás vezényletével a koltói Teleki-kastély kertjében a „Szeptember végén" című Petőfi Sándor-verset, amelyet a költő ugyanitt, azaz a koltói Teleki-kastélyban írt másfél századdal ezelőtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: