2013-10-01 11:06:38• hírek • Szatmár.ro

Négyszáz diák együtt szavalt

Szeptember végén, pontosabban szeptember 27-én pénteken, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium XI. C osztálya Koltóra látogatott, hogy részt vegyen A 12 legszebb magyar vers projektjének befejező eseményén, A Nagy Versmondáson - Veres Kupán Emese XI. C osztályos diák beszámolója.

Még nyíltak a völgyben a kerti virágok és a szelíd őszi nap simogatta a vidéket amikor megérkeztünk a több mint 600 éves településre, hiszen Koltó első írásos említése 1405-ből való. Eredete valószínűleg a kohó szóval hozható összefüggésbe, mert alapítói minden jel szerint szénégetők voltak. Erre utalnak a falu határában ma is megtalálható, földbe ásott, szénnyomokat tartalmazó üregek.

A híres arisztokrata család itteni vagyonának megalapozója Teleki Mihály, aki 1662-től a vár kapitánya volt. 1845-ben a 25 éves Teleki Sándor, a későbbi szabadságharcos ezredes, író vette át a koltói birtok vezetését. Az ifjú gróf közben fontos szerepet vállalt Szatmár megye politikai életében.

1846-1847-ben - a "vad gróf" vendégeként - három alkalommal is megfordult a településen a kor híres költője, Petőfi Sándor. Ezek közül a "látogatások" közül a legemlékezetesebb az 1847. szeptember 9 - október 19 közötti időszak, amikor az ifjú író hitvesével, Szendrey Júliával, itt töltötte a mézesheteket, miközben 28 új verssel gazdagította a magyar lírát. A költemények zöme a híres somfa alatti kőasztalon íródott, és kéziratban megtekinthető a kastély múzeumtermeiben, a Teleki-Petőfi múzeumban, amit természetesen sok más Petőfi ereklyével együtt mi is megcsodáltunk.

Koltón jártak a Kölcsey Ferenc Főgimnázium XI. C osztályos diákai

Nagy élményt jelentett mindannyiunk számára, hogy ott járhatunk, ahol évszázadok előtt nemzetünk híres történelmi személyiségei, illetve a magyar irodalom költőóriása, Petőfi Sándor.

Nem kevésbé felemelő érzés volt küldetésünk teljesítése, több mint 400 diákkal együtt, akik több településről érkeztek határon innen és túlról, egyszerre verset mondani. Jordán Tamás, Kossuth-díjas színművész vezényletével a Teleki-kastély kertjében, együtt mondtuk el a Szeptember végén című Petőfi Sándor verset. A költemény azon a helyen született, azok a motívumok vannak benne, amit ott mi is megtapasztaltunk.

A rendezvény, Petőfi Sándor emléke és költészete előtt hajtott fejet, de ezen túlmenően sokunkban megerősítette a vers szeretetét és tiszteletét és ami talán a legfontosabb, a nemzeti összetartozást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: