2012-12-22 14:45:27• hírek • Szatmar.ro

Négymilliárd pixeles kép készült a Mount Everestről

Négymilliárd pixeles kép készült a világ legmagasabb hegycsúcsáról, a Mount Everestről (Csomolungmáról): a több száz fotográfia mozaikjából született lenyűgöző panorámaképet egy amerikai hegymászó készítette.

A panoráma felvételt 477 darab különálló fénykép alkotja, amelyeket 2012 fő mászószezonjában készítettek a hegycsúcs körüli legkedvezőbb szögekből 300 milliméteres lencsével. Az előtérben a Khumbu jégfal látható és kitartó ráközelítéssel az alaptáborban kószáló embereket is szemügyre lehet venni.

"Szeretnénk megmutatni, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a területre, és ebben a Microsoft cég, valamint a Királyi Földrajzi Társaság is a segítésünkre van" - mondta a kép megszületését lehetővé tevő projekt vezetője, David Breashears, aki 1985-ben az első amerikaiként hódította meg a 8848 méteres magaslatot.

A kezdeményezés célja, hogy idővel a hegy egésze virtuálisan bebarangolható legyen, ehhez pedig 120 ezer légi felvételt fogunk felhasználni - idézte a hegymászó-filmkészítő Breashearst a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/nepal/9757538/Mount-Everest-in-stunning-four-billion-pixel-image-detail.html). "Hamarosan együttesen fogjuk bemutatni a térséget megörökítő régi és új képeket, hogy az emberek maguk is szemügyre vehessék a változásokat" - tette hozzá.

A csúcsot immár ötször meghódító Breashears a GlacierWorks nevű nonprofit projektje révén vizsgálja, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a hegyre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: