2018-04-14 09:36:01• hírek • Bede Emőke

Négyezer lej értékű élelmiszert foglaltak le a halmi határátkelőnél

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A megyében még mindig jelen van az afrikai sertéspestis, így továbbra is érvényben van a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság tiltása, mely szerint nem szabad az országba Ukrajnából vagy Moldvából származó hústermékeket vagy takarmányt behozni.

Ennek okán a halmi határőrök igen körültekintően ellenőrzik az átkelő autókban található csomagokat. Nem volt ez másként abban az esetben sem, mely során egy jármű csomagtartójában 158 kilogrammnyi élelmiszert és 38 kiló takarmányt találtak.
 

Az egyenruhások a rakományt lefoglalták, majd az igazgatóság munkatársai mintát vettek ezekből. Ezt követően a 3 923 lej értékű élelmiszert és takarmányt annak rendje és módja szerint megsemmisítették az erre kijelölt helyen.
 

A megyében egyébként már csak Szárazberek területén van jelen az afrikai sertéspestis. Emiatt a batizi, a túrterebesi és a halmi állatvásárok továbbra is zárva tartanak. Mi több, a fertőzés 10 kilométeres körzetében az állatok szállítása is tilos, ha erre nem adott engedélyt a helyi állatorvos. Az igazgatóság azt is kéri az állattartóktól, hogy ha betegség tüneteit érzékelnék a sertéseken, azonnal jelentsék azt az állatorvosnál. Aki állatát bejelentette az országos adatbázisba, annak nincs mitől tartania, ugyanis az esetleges károkat megtérítik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: