2011-09-06 14:25:04• hírek • Kocsis Zoltán

Század eleji sportolóinkról nyílt kiállítás

Némileg rendhagyó fotókiállítás nyílt kedden a Paloma étteremben: a SAVO hagyományőrző egyesület szervezésében Szatmár térség sportéletének úttörőit mutatják be korabeli fényképek és szövegek alapján.

Amint azt Ovodiu Mica főszervező elmondta, az anyagok az 1932-ben Aradon megjelent Album sportiv című könyvből származnak. Igaz ez úgy a fényképekre, mint a sportolókat bemutató rövidke leírásokra. A könyv annak idején három nyelven, románul, magyarul és németül íródott. A kiállításon a fényképeket román és magyar szövegekkel látták el. Mivel a magyar fordítás híven követi a korabeli szöveget, így ez néha olyan megmosolyogtató kifejezéseket eredményez, mint a „hatszoros szingli bajnok", amelyet ma hatszoros egyéni bajnoknak mondanánk.

Az összesen 36 sportolót bemutató kiállítás a XX. század húszas éveit öleli fel és olyan ismert személyiségeket is bemutat, mint Csipler Sándor, a szatmári vívás legendás úttörője, vagy a neves orvos dr. Lükő Béla, aki nem csak a műtőasztal mellett, hanem a vívópáston is kiemelkedő teljesítményre volt képes.

A kevésbé ismert személyek közül megtalálható például Borbil Gyula, az első szatmári labdarúgó, aki pályára léphetett a román válogatottban, szám szerint hat alkalommal; Tokody Gyula, a motorkerékpársport egyik úttörője vagy dr. Schlagetter Nándor, aki később a Ferencváros vezetőségi tagja és orvosa lett.

Megtekinthető többek között a város két első labdarúgó csapatáról, a BARKOCHBA Egyesületről és a Szatmárnémeti Törekvésről készült fénykép is és az érdeklődők megtudhatják azt is, hogy hajdanán népszerű sportág volt a füleslabda.

Aki kíváncsi a kiállított fényképekre, az a következő három héten keddenként és csütörtökönként tekintheti meg azokat a Paloma étteremben. Sajnálatos ugyanakkor, hogy ez a kiállítás nem valamely sporthoz köthető intézmény keretein belül jött létre, ahol egy állandó tárlatot alkothatna...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: