2016-11-17 17:21:47• hírek • Szatmár.ro

Négy város fiataljai találkoztak Szatmárnémetiben

Szatmárnémetibe érkezett a napokban a Négy város ifjúsági együttműködés nevet viselő projekt, melynek keretében korábban Békéscsabán, Nyíregyházán, Debrecenben és Szatmárnémetiben találkoztak egy-egy alkalommal az ifjúság képviselői.

Amellett pedig, hogy sikerült tapasztalatot cserélniük, megoszthatták gondjaikat és megoldásokat kerestek közösen, több előadáson is részt vettek. Szatmárnémetiben például Magyar Lóránd városi tanácsos és képviselőjelölt, valamint Nagy Szabolcs, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke és megyemenedzser tartottak laza, de nagyon tanulságos előadásokat. Nagy az ifjúság közéleti szerepvállalásával kapcsolatban, Magyar az ifjúság és politika kapcsolatáról beszélt.

Magyar Lóránd személyes hangvételű, kötetlen beszélgetés keretében mesélt életútjáról, saját tapasztalatairól és a karrierépítési lehetőségekről egy ifjúsági szervezeten belül.

Beszélt arról, hogy Szatmárnémetiben az RMDSZ-en belül a 2000-es évek elején vette kezdetét egy hangsúlyos generációváltás, amikor az idős politikusokat huszonévesek kezdték felváltani. Ehhez persze hozzájárult az a társadalmi jelenség, hogy egy generáció teljesen kiesett: azok, akik az 1980-as években fejezték be az egyetemet. Legtöbbjük ugyanis Magyarországra, Németorszgába vándorolt ki. Kitért arra is, hogy most is jellemző az elvándorlás, most a fiatalok nem csak külföldre távoznak, de a nagyobb egyetemi városokban maradnak tanulmányaik befejezését követően. Magyar szerint ez az oka annak, hogy a közszférában kevés jól felkészült személyt lehet találni.

Elmondta: ő annak idején a barátai hatására került be egy ifjúsági szervezetbe, de nem a karrier vonzotta. Ekkor egy erős társaság, egy erős szervezet alakult ki, és ez is az oka volt annak, hogy az egyetemet követően hazatért Szatmárnémetibe. Állatorvosi diplomát szerzett Kolozsváron, ám a szakmában nem dolgozott - a vidékfejlesztésben találta meg a feladatokat, most pedig az RMDSZ színeiben vidékfejlesztési szakemberként indul képviselői mandátumért.

Felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy az adminisztrációt ugyan tanítják egyetemen, de nem lehet komoly tapasztalatra szert tenni. Viszont - ahogy az ő esetében is történt - bele lehet tanulni. A fiatalok kérdésére válaszolva kijelentette: ha valaki politikai pályára akar lépni, akkor mindenképp kell legyen egy olyan szakmája is, amit kitűnően ismer.

Aggodalmát is kifejezte az iránt, hogy a mostani fiatalokat egyre kevésbé vonzza a politikai pálya. Jelen pillanatban a szatmári fiatalok körében nincs egy-két olyan vezéregyéniség, akik komolyan a kezükbe vehetnék az ifjúság szervezését, vagy betörjenek a helyi közéletbe, úgy, ahogyan az a 2000-es évek elején történt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: