2019-05-26 04:07:11• hírek • MTI / M1 / Hirado.hu

Négy tagállamban volt szombaton az EP-választás

Lettországban, Máltán, Szlovákiában és Csehországban szavaztak szombaton, az EP-választás harmadik napján.

Csehországban egyedülálló módon kétnapos volt a voksolás, pénteken kezdődött és szombat délután kettőkor ért véget. A négy tagállamban összesen 48 európai parlamenti képviselői helyről döntenek. Ha a britek kilépnek az unióból, akkor Szlovákia küldhet még egy képviselőt.

 

Mind a négy tagállamban hangsúlyos kampánytéma volt a migráció, Málta az egyik leginkább érintett ország a tengeri útvonal miatt. Egy máltai nő úgy fogalmazott az M1 riporterének, hogy megoldást várnak Brüsszeltől, mert Málta kicsi, a migránsok pedig sokan vannak. A máltaiak több problémájukra is megoldást várnak az uniótól, az elsők között a migránskérdés szerepel – hangzott el az M1-en.

 

Csütörtökön az Egyesült Királyságban és Hollandiában, pénteken pedig Írországban már lebonyolították az EP-választást.

 

Szlovákiából tizenhárom, Lettországból nyolc, Máltáról hat képviselő jut majd be az újabb ciklus elején az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt ismét 751 tagú testületbe.

 

Lettországban és Szlovákiában a bekerüléshez 5 százalékos küszöböt kell átlépni, Máltán ezzel szemben nincs bejutási küszöb.

 

A szavazóhelyiségek mindhárom országban még szombaton bezárnak, de az eredményeket majd csak vasárnap este teszik közzé, miután az összes tagállamban véget ér a voksolás.

 

Legutóbb, 2014-ben Szlovákiában a választásra jogosultak 13 százaléka szavazott, Lettországban ez az arány 30,2, Máltán pedig 74,8 százalék volt.

 

Csehországban becslések szerint magasabb, 25 százalék körüli volt a részvétel az idei EP-választáson, mint öt éve. Akkor az arra jogosultak 18,2 százaléka járult az urnákhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: