2013-01-23 10:56:44• hírek • MTI

Négy százalékkal nőnek a nyugdíjak

Négy százalékkal nőnek a nyugdíjak Romániában, a minimálbér is várhatóan emelkedik - közölték kedden román hírügynökségek.

A nyugdíjak emeléséről kedden döntött a Victor Ponta vezette román kormány, amely sürgősségi rendeletet fogadott el. Ezt visszamenőleges hatállyal is alkalmazni fogják, hiszen az emelés január 1-jétől érvényes.
Romániában 2010-től, a megszorító intézkedések óta be vannak fagyasztva a nyugdíjak, azóta most először növeli a kormány az öregségi járandóságokat.

Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy a minimálbért is megemelik 800 lejre a jelenlegi 700 lejről. Elsőként február 1-jén fog nőni 50 lejjel a minimálbér, majd júliusban újabb 50 lejjel.

A román kormány ezeknek a kiadásoknak a fedezése érdekében módosította az adótörvényeket, így a keddi kormányülésen máris elfogadták azt a három különadót, amit a gáz- és olajkitermelőkre, gáz- és áram-szolgáltatókra, valamint a természeti és ásványi kincsek kitermelésével foglalkozó társaságokra vetnek ki február 1-jétől. Ezek a különadók 2014-ig hatályosak.

A bukaresti kabinet februártól a sör jövedéki adóját is növelte 10 százalékkal, áprilistól pedig a cigaretta jövedéki adójának újabb drágulása is esedékes. A kormány a gazdák adózását is módosította úgy, hogy mintegy 600 ezer gazda esetében egy kisebb mértékű, de egységes adót vezet be az adócsalás visszaszorítása érdekében.

A román kormány az idén összesen 2,9 milliárd lej plusz bevételre számít az adóemelésekből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: