2015-05-30 16:58:43• hírek • MTI

Négy rénszarvasborjú született a Nyíregyházi Állatparkban

Egy héten belül négy rénszarvas (Rangifer tarandus) született a Nyíregyházi Állatparkban.

A borjak egészségesek, világrajövetelük után már néhány perccel lábra álltak és követték anyjukat, pár naposan pedig már csaknem ugyanolyan gyorsan szaladnak, mint a kifejlett állatok - közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő csütörtökön az MTI-vel.

A park szakemberei az állatok nyugalma érdekében "szarvas ovit" kerítettek el, a kicsik később csatlakozni fognak az immár tizenhat tagú tenyészcsapathoz. A borjak öt-hat hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, két-három hetesen azonban már elkezdik kóstolgatni a szálas takarmányt.

A borjak születése a természetben is ebben az időszakban történik, mivel a késő tavaszi, kora nyári állatok már elég erősek ahhoz, hogy csatlakozzanak csordájukhoz az őszi nagy vándorlások idején. A rénszarvasok vándorlásuk idején naponta 15-65 kilométert tesznek meg.

Az északi-sarkvidéki nomád népek számára a rénszarvas a legfontosabb állat, a hazai háziállatok sarkvidéki megfelelője. Több mint háromezer éve szelídítették meg, felhasználják tejét, húsát, szőrét és agancsát, valamint teherhordásra is alkalmazzák.

A rénszarvascsordák Skandináviában pár száz állatból állnak, Észak-Amerikában - ahol karibunak nevezik őket - a csorda létszáma az ötszáz egyedet is meghaladja. Az állat patái szélesek, akár egy hócipő, így nem süllyed el a hóban és a mocsaras területeken, a hideg ellen pedig vastag, sűrű szőrzet védi.
Ennél a fajnál - a szarvasfélék között egyedülálló módon - a hím és a nőstény is viseli az agancsot; a borjak fején egyéves korban kezd el nőni a fejdísz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: