2014-07-17 15:27:50• hírek • Szatmár.ro

Négy művész festményei a polgármesteri hivatalban

Kiállításmegnyitó volt csütörtökön 16 órai kezdettel a polgármesteri hivatal képzőművészeti galériájában.

Csütörtökön, július 17-én 16 órai kezdettel ünnepi körülmények között nyitották meg a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal előterében négy szatmári alkotó festménykiállítását. A kiállító művészek: Baráth Csaba Attila, Dan George, Gergely Csaba és Tillinger István. A tárlat elsősorban olajfestményeket, főleg tájképeket, csendéleteket és portrékat tartalmaz.

Baráth Csaba Attila jelenleg a Szatmárnémeti Északi Színház díszletfestője és kellékkészítője. Már 1996-tól tagja a Szatmárnémeti Alkotóház Képzőművészek Egyesületének, és több egyéni kiállítása volt már többek között Marosvásárhelyen, Nyírbátorban, Székesfehérváron és Nyíregyházán. Alkotásai megtalálhatók hazai és külföldi gyűjteményekben egyaránt. A művész kedvenc technikája az olajfestészet, színhasználatban visszafogott. Szívesen ábrázol állatokat, és a mindennapi életből ellesett jeleneteket.

George Dan az Ilfov megyei Corbeancan született 1957-ben és a Szatmárnémeti Művészeti Iskolában végzett Ion Popdan művész-tanár osztályában. 1981-től részt vesz kiállításokon és alkotótáborokban. Első kiállítása a Szatmári Történelmi Múzeumban nyílik, majd 1989-ben az Északi Színházban is megcsodálhatják munkáit a művészetkedvelők. 1994-ben elkészíti a szatmárudvari, 1997-ben pedig muzsdalyi ortodox templom freskóját. 2003-ban fára készített ikonokat állít ki a Szatmárnémeti egyik bankjában. Művei a világ minden részén megtalálhatók magángyűjteményekben, úgy mint Franciaország, Németország, Kanada, Hollandia és az Egyesült Államok.

Tillinger István a Szatmári Művészeti Iskola diákja volt; szintén Ioan Popdan művész irányítása alatt sajátította el a festőművészet alapismereteit. 1977-ben a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének alapítótagjai között szerepel, és 2009 óta annak alelnöke. Alkotásai megtalálhatók hazai, magyarországi, olaszországi, németországi, kanadai és spanyolországi magángyűjteményekben. Tillinger csendéleteivel, főleg utcaképeivel színesíti a szatmári művészek alkotásainak palettáját. Kedvenc technikája a tus, a grafika, de olajjal és vízfestékkel is fest tájképeket.

Kiállításmegnyitó a polgármesteri hivatalban

Gergely Csaba 2009 óta a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke, és már 33 éve aktív tagként tevékenykedik az egyesületen belül. 1996 januárjában elkészítette a Szatmárnémeti római-katolikus Szentlélek templom számára a Keresztút sorozatot, rendbontóan grafika alakban, tus és diófapác technikával, modern megfogalmazásban. 1998-ban a Szatmári Római Katolikus Püspökség megbízására megfestette a Szatmár megyei adorjáni templom fő oltárképét.
Több egyéni kiállítása volt Szatmárnémetiben, Nagybányán, Nagykárolyban, Zilahon, Kolozsváron és Magyarország egyes városaiban is. Kedvenc technikája az olaj, tusrajz és a szépia; szívesen alkot portrékat, csendéleteket, tájképeket és virágokat.

A megnyitó alkalmával a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ munkatársa és messze földön ismert ütőhangszer-művész, Cserey Csaba koncertezett.

A tárlat augusztus 27-ig lesz látogatható.

Festményekből nyílt kiállítás

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: