2019-07-27 07:13:39• hírek • Közlemény

Négy kitűnő vendégelőadás a Partiumi Színházi Esteken a 18. Partiumi Magyar Napok alkalmából

A Harag György Társulat idén is besegít a Partiumi Magyar Napok kulturális programjainak a szállításába – a Partiumi Színházi Estéken négy kitűnő előadást tekinthetnek meg a kultúra szerelmesei.

A 18. Partiumi Magyar Napokon elsőként a Bekecs Néptáncegyüttes lép fel az Északi Színház termében. Augusztus 20-án 18 órakor az Ember az embertelenségben című nagysikerű zenés, táncos, prózás előadását mutatja be a nyárádmenti társulat. Az előadással azok előtt tisztelegnek, akik az életüket adták a hazájukért, családjukért, embertársaikért és nem utolsó sorban azért, hogy gyermekeik egy jobb világban éljenek, példát mutatva emberségről, bátorságról, hazaszeretetről, kitartásról, hitről, példát mutatva nekünk, mai embereknek arról, hogy amíg a lélek él, Én is élek, amíg a magyar lélek él, a nemzet sem pusztul el! Tőkés Zsolt rendező-koreográfus irányításával a táncosok-énekesek azt bizonyítják be, hogy a magyar népnek van a világ egyik legszínesebb, leggazdagabb népzene - és néptánc kultúrája, mely az évszázadok során folyton alakult és gazdagodott, megőrizve az utókornak az eltűnt korok jellegzetességeit.

 

Sztárok a színpadon

 

A keddi előadást újabb néptáncos produkció követi – augusztus 21-én, 18 órakor a műfaj sztárjának tekintett Magyar Nemzeti Táncegyüttes mutat be lendületes és sokszínű folklór-műsort. Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész olyan válogatást állít színpadra, amelynek során a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatják be, különös hangsúlyt fektetve az eredeti és stílusos előadásmódra. A Kárpát-medence táncait felvonultató előadásukban látható lesz a jól ismert csárdás, a lányok üveges mutatványos tánca és az erdélyi cigány táncok, csakúgy, mint a férfiak virtuóz legényes tánca. Az előadásban közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara. 

 


Just a Gigolo


Némi stílusváltást követően csütörtökön, augusztus 22-én Kamarás Iván nagysikerű Frank Sinatra-estjén vehetnek részt a 30-as, 40-es és 50-es évek amerikai zenéjének kedvelői. Az előadás egy zenei időutazás, tisztelgés Frank Sinatra és kortársai munkássága előtt. Az Idegenek az éjszakában című koncert felidézi a század közepének meghatározó slágereit. Az est különlegessége, hogy a dalok között Kamarás Iván személyes emlékeit, élményeit is megosztja a nézőkkel, emlékek, amelyekhez színészként vagy magánemberként kötődik, az adott kor ihletésében. A felcsendülő dalok között örökzöld slágerek hangzanak el, a My Way-től a Volare-n keresztül a Just a Gigolo-ig.

 

Másnap délután 5 órakor a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz a Partiumi Színházi esték vendége. 

 

Olt Tamás Korai menyegző című előadása a színház számára, Berecz András gyűjteményének felhasználásával készült darab, ősbemutató, amely alapjául a legszebb régi magyar hagyományok szolgálnak – a család öröme, az ünnepi készülődés, a szerelem, a házasság, a gyermekvárás és egyáltalán minden olyan csoda keresése, amiért érdemes emberként élni.

 

Az Ecomatrix által támogatott előadásokra augusztus 12-étől az Északi Színház jegyirodájában lehet jegyeket váltani, illetve augusztus 1-jétől online a www.biletmaster.ro honlapon.

 

 

A Partiumi Magyar Napok fő támogatói:

Aushopping, Tarr Beton, Catena, Joy Strand, Aquavia, CBA. A színházi előadások támogatója az Ecomatrix.

 

Intézmények: Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, G. M. Zamfirescu Művelődés Központ,

Szatmárnémeti Városa, Szatmár Megyei Tanács, Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI),  Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Bethlen Gábor Alap, Agrárminisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), Magyar Turisztikai Ügynökség, Szerencsejáték Service Nonprofit Kft

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: