2014-04-01 09:47:08• hírek • MTI

Négy év börtönre ítélték Codrut Seres volt gazdasági minisztert

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon Codrut Seres volt gazdasági minisztert, akit hivatali hatalommal való visszaélésben való bűnrészesség miatt talált vétkesnek a legfelső bíróság.

Az ítélet nem jogerős. A legfelső bíróság ugyanakkor felmentette a volt tárcavezetőt bűnszövetkezet létrehozásának vádja alól. Seres 2004 és 2006 között volt gazdasági miniszter a Calin Popescu Tariceanu vezette kormányban a Konzervatív Párt (PC) képviseletében.

A volt miniszter ellen 2011-ben emeltek vádat. Azzal vádolták, hogy a Hidroelectrica áramtermelő vállalatnak a vezetői által 2002 és 2004 között elkövetett törvénytelenségei fölött szemet hunyt, és a minisztérium ellenőrzési testülete által megállapított rendellenességeket megpróbálta módosítani, eltussolni.

Az ügyészek szerint az állami tulajdonban lévő Hidroelectrica volt vezetői előnytelen árameladási szerződéseket kötöttek a vállalat számára, de a más termelőktől vásárolt energia is olyan feltételek mellett történt, hogy jelentős kárt okoztak a vállalatnak és a román államnak. Emiatt egy ideig a Hidroelectrica képtelen volt elegendő tartalék energiát biztosítani, ami Románia energiaellátási rendszerének biztonságos működtetéséhez lett volna szükséges.

A hétfői ítélet szerint a Hidroelectrica három volt vezetője öt év letöltendő börtönbüntetést kapott, egy negyediket négy év szabadságvesztésre ítéltek, míg másik kettőt négy év felfüggesztett börtönbüntetésre.

Serest elítélték első fokon az úgynevezett stratégiai privatizációk perében is, amelyben hat év letöltendő börtönbüntetést kapott bizalmas információk kiszivárogtatása miatt. Ez utóbbi perben Nagy Zsolt volt távközlési miniszter is öt év letöltendő börtönbüntetést kapott bűnszövetkezetben való részvétel miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: