2018-06-09 11:16:53• hírek • Bede Emőke

Négy és fél tonna kupakkal kerülne be Szatmár megye a Rekordok Könyvébe

Hat hónapnyi kemény munka gyümölcsét aratták le szombat délelőtt, amikor is egy virágparádéval egybekötött ünnepségen mutatták be az elkészült kupakpanókat.

Szombat reggel kilenckor lépni is alig lehetett a Kossuth-kertben található Zöld ház előtt, ugyanis több tucat óvodás és iskolás csoport gyűlt össze, hogy Kiss Gedeon mellszobrának megkoszorúzása után innen indulhassanak a Daniel Prodan Stadion felé. A focipályán ugyanis már ott várták őket azok a panók, melyeket az általuk összegyűjtött színes kupakokkal díszítettek fel.


“Abból a meggondolásból, hogy 2020-ig az erre alkalmas hulladék 50 százalékát újra kell hasznosítani, arra gondoltam, hogy jó volna egy olyan nevelési programot elindítani, ami mozgósítja az egész megyét. Mivel a szemét legnagyobb részét a műanyag teszi ki, ezért a kupakok mellett döntöttünk. Innen is származik a mozgalom neve is: Millió mosoly, millió kupak” -mondta el Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, aki az akció megálmodója és mozgatórúgója is egyben.


A szombaton bemutatott eredmények annál is inkább elismerendőek, mivel minden oktatási intézmény - legyen szó óvodáról vagy iskoláról - teljesen önkéntes módon vett ebben részt. A gyerekek által összegyűjtött kupakokból olyan panókat állítottak össze, melyeken egy-egy mese jelenete elevenedett meg. Békéssy reményei szerint ezeket a panókat egymás mellé helyezve, sikerül egy olyan hosszú, összefüggő szerkezetet alkotni, mely megérdemli, hogy bekerüljön a romániai Rekordok Könyvébe.


A Kossuth-kertből a tömeg hosszan kígyózva, élén a mazsorettekkel és a dobosokkal, jutott el a Daniel Prodan Stadionig, ahol már addigra fel is sorakoztatták a panókat. S hogy hány kupak került fel ezekre? 2 millió 125 ezernyi, s ezek együttesen 4 és fél tonnát nyomnak. A nagy kérdés azonban az, elég lesz-e ez ahhoz, hogy megyénk bekerüljön a Rekordok Könyvébe. A helyszínen természetesen jelen volt egy hitelesített mérőeszközzel érkező metrológus is, aki dokumentálta az egymás mellé lehelyezett panók hoszzúságát. Mindeközben fentről egy drón is rögzítetette az eseményeket, s a felvételeket majd elküldik Bukarestbe a bizottság elé. Amennyiben a testület is áldását adja rá, úgy Szatmár megye ezzel bekerül az országos Rekordok Könyvébe, de az ambició és az energia nem fogy el ezt követően sem. Ugyanis a jövő évi cél, hogy nemzetközi szinten is elismerjék a kupakgyűjtő akció eredményét.








 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: