2019-03-29 15:43:05• hírek • Agerpres

Négy érettségitípus bevezetését javasolta az oktatási miniszter

Négy érettségitípus bevezetését javasolta Ecaterina Andronescu oktatási miniszter pénteken Az oktatás egyesít minket elnevezésű projekt bemutatóján, amit a tárca szervezett a bukaresti Központi Egyetemi Könyvtár aulájában -tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A miniszter javaslata értelmében a következő érettségitípusokat kellene bevezetni a romániai közoktatási rendszerbe: T-érettségi (technológiai), V-érettségi (vokacionális), illetve A1-es és A2-es érettségi. 'Ezek próbálkozások, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb képletet ' - mondta a miniszter, felkérve a jelenlevőket, hogy gondolkodjanak el ezeken.


Magyarázata szerint a szakmai képzést választó tanulók választhatnának a hároméves szakiskolai vagy a négyéves gimnáziumi szakoktatás között. Az előbbi kijárása nem jár érettségi oklevéllel, csupán képesítésüket igazoló okiratot kapnak. A négyéves szakmai gimnáziumi oktatásban részt vevők viszont jelentkezhetnek a T-érettségire.


Ha egy diák a hároméves szakiskola elvégzése után úgy dönt, hogy mégis meg akarja szerezni a T-érettségi diplomát, tovább tanulhat a gimnáziumi szakosztályokban. A T-érettségivel azonban egyetemre nem, csak poszt-liceális képzésre jelentkezhet. A négyéves gimnáziumi oktatást három kategóriára osztanák: vokacionális oktatásra (művészeti, zene, sport szak), reáltudományok, illetve társadalom- és humántudományok szakra.


Az előbbi esetében V típusú érettségit tenne le a diák, amely a kötelező román nyelv és irodalom és idegen nyelv mellett szakterület-specifikus tantárgyból méri fel a tudást, de lesz egy általános, a kreativitást, képességeket és készségeket felmérő vizsga is, magyarázta Andronescu. Hozzáfűzte, ez utóbbi tudásfelmérő összeállítása nem lesz könnyű, 'amolyan interdiszciplináris jellegű" vizsgaként képzeli el. A kretativitást felmérő vizsga érvényes lenne a reál, illetve társadalom- és humántudományok szakon végző diákok számára is.


A reál szakra járó tanulók A1-es típusú érettségi vizsgát tennének, le azaz románból, idegen nyelvből, matematikából és a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznának, amelyekhez hozzájön még a kreativitást felmérő vizsga. A humán szakra járó középiskolások A2-es típusú érettségin viszgáznak, amelyen a társadalom- vagy humántudományi tantárgyakra esik a hangsúly, vázolta az elképzelést az oktatási miniszter.


A négyéves gimnáziumi oktatásban részesült és az érettségit megszerző tanulók egyetemre jelentkezhetnek, de a felsőoktatatási szakot itt is az érettségi típusa határozná meg. 'Akinek vokacionális érettségije van, az ilyen irányú felsőoktatási intézménybe jelentkezik: konzervatóriumba, sportegyetemre, művészeti egyetemekre' - idézi a szaktárca vezetőjét az Agerpres.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: