2012-10-09 12:20:01• hírek • Szatmár.ro

Négy élménydús nap az érdi diákokkal

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum már évek óta ápol testvériskolai kapcsolatot az érdi Marianum Iskolával. Idén október 2. és 5. között került sor az érdi látogatásra. Az ottaniak idén is sűrű, de nagyon szép programmal vártak minket, ami kárpótolt bennünket az odavezető hosszú út miatt - Szejke Dóra VII. osztályos tanuló beszámolója.

Kedden, a vendégfogadó és a vendég gyerekek számára„ szabad program" volt. Másnap, közösen az érdi diákokkal, először a győri bazilikában néztük meg az értékes ötvösművészeti alkotásokat, közöttük a kiemelkedően fontos nemzeti ereklyénket Szent László hermáját. Pannonhalmán egy nagyon érdekes, az apátság történetét interaktívan bemutató filmvetítésen és makettezésen vettünk részt, majd körbevezettek bennünket az apátságban.

Ebéd után „feltolakodtunk" a buszra és aznapi utolsó megállónk felé vettük az irányt. Pápán a Szent István vértanú plébániatemplomot, vagy ahogy a pápaiak nevezik, az „Öregtemplomot" néztük meg. Aztán alkalmunk adódótt egy kis történelmi kultúrsétára a helyi Esterházy-kastélyban, ahol a korabeli bútorokkal díszes folyosókon és szalonokban bárók, hercegek, grófkisasszonyok korhű kosztümökben fogadtak, így tanúi lehettünk mindennapi foglalatosságaiknak. E kellemes időtöltés után esti szentmisén vettünk részt, majd megtudtuk, hogy a buszunk lerobbant, úgyhogy egy kiadós gyaloglás után szálláshelyünkre érve jó étvággyal láttunk vacsorához. A hátralévő időt kissé izgulva töltöttük, végül megérkeztek csomagjaink is, és még időben ágyba kerültünk.

Harmadnap újabb kaland várt, megcsodálhattuk a világszerte ismert herendi porcelángyárat. Egy bemutatófilmmel vártak minket, majd a Mini Manufaktúrában megnézhettük a különböző munkafázisokat, hogy hogyan készülnek a híres porcelántárgyak. Nagyon érdekes volt a múzeum is, ahol sok- sok különleges darabot állítanak ki.

Érden jártak a Hám János diákjai

Következő megállónk Veszprém volt. Itt egy órai szabad programot kaptunk. A legtöbben ezt az alkalmat ragadták meg arra, hogy emléktárgyakat vásároljanak az otthoniaknak, mások meglátogatták a Szentháromság templomot.

Balatonalmádiban lesétáltunk a Balaton partjára, ahol sütkérezhettünk a kellemes őszi napsütésben. A nap csúcspontja a bobozás volt. A balatonfűzfői bobpályán volt, aki ötször is végigment, így az idő hamar elrepült..

Fáradtan dőltünk a nap végén ágyba és hamar belealudtunk a máskor éjszakába nyúló beszélgetésbe.

Elérkezett a péntek is. Elbúcsúztunk vendéglátóinktól és a Marianum október 6.-i ünnepségén kis csapatunk képviselte iskolánkat. A szép ünnepség után még megtekinthettük Közép-Európa egyetlen földrajzi múzeumát, ami szintén elnyerte tetszésünket, hiszen rengeteg új és érdekes dolgot láthattunk.

Számos új élménnyel gazdagodva tértünk haza, és izgatottan várjuk a tavaszi találkozást az érdiekkel Szatmárnémetiben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: