2013-07-02 15:26:55• hírek • Póti Orsolya

Négy elítélt vett részt a képességvizsgán

Összesen 24 fogvatartott szerzett elemi, illetve általános iskolai végzettséget a Szatmár Megyei Büntetés-végrehajtó Intézetben.

Szeptemberben több mint húsz fogvatartott iratkozott be a 2012/2013-as tanévben zajló képzésekre, amelyek a Doamna Stanca Líceumban zajlottak az Oktatásügyi Minisztérium által elkészített tanterv szerint. Az elemi osztályba beiratkozók óráit Cornelia Jurcan tanítónő tartotta, az általános iskolás fogvatartottak képzését pedig a líceum szaktanárai biztosították.

A Szatmár Megyei Büntetés-végrehajtó Intézmény „diákjai" számára az elmúlt héten ért véget a tanév - tudtuk meg Raluca Dimulescu, a börtön sajtószóvivőjétől.

„Ebben a tanévben 12 fogvatartottunk végezte be az elemi iskolát, és szintén 12 elítélt szerzett általános iskolai végezettséget. Négyen részt vettek a matematika, illetve a román nyelv és irodalom képességvizsgán is - ezeket a Grigore Moisil Általános Iskolában szervezték meg számukra" - nyilatkozta Dimulescu.

A 83/2010-es törvény értelemében mindazok a fogvatartottak, akik legalább egy évig látogatják az iskolát, harminc nappal kevesebbet kell letöltsenek a kiszabott börtönbüntetésből. Szintén ez a törvény írja elő azt, hogy a fogvatartottak képzése a 2011/2012-es tanévtől kezdve kötelező.

„Úgy vélem, fontos, hogy a fogvatartottak beiratkozzanak és részt vegyenek az Oktatási Minisztérium által indított speciális tanfolyamokon, ugyanis ezek támogatják a társadalomba való visszailleszkedésüket, illetve segítenek abban is, hogy szabadlábra való helyezésük után egyszerűbben munkát találjanak." - mondta el a sajtószóvivő a Szatmár.ro-nak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: