2015-09-08 01:32:25• hírek • Kocsis Zoltán

Magyarország a 93. percben veszített két pontot - és vajon még mit?

 "Az első félidőben nem azt játszottuk, amit elterveztünk, túlzottan idegesek voltak a játékosok. A szünetben taktikát váltottunk, ennek köszönhetően jobban futballoztunk, megvoltak a helyzeteink és ha szerencsével is, de vezetést szereztünk. Szörnyű volt a végén gólt kapni, most mindenki rendkívül szomorú az öltözőben" - mondta Bernd Storck, a magyar válogatott német szövetségi kapitánya.

Érdemben nem változott a helyzet a hétfői meccsek után az Európa-bajnoki selejtezősorozat F csoportjában, ahol az első három helyezett, azaz Észak-Írország, Magyarország és Románia egyaránt döntetlent játszott - első két csapat egymás ellen.

Elnézve a pénteki magyar-románt illetve a két hétfői mérkőzést, minden szubjektivitást félretéve az emberben leginkább az a kérdés merül fel, hogy megérdemli-e bármely csapat a három közül, hogy jövőre ott legyen Franciaországban az Európa-bajnokságon? A választ alighanem a bukaresti eredményjelző tábla mutatta, ahol két nagy nulla állt...

Bernd Storck magyar kapitány három helyen változtatott a pénteki, románok elleni csapaton: Stieber Zoltán, Nemanja Nikolics és Tőzsér Dániel helyére Németh Krisztián, Gera Zoltán és Kalmár Zsolt került be. Mindez azonban a játékban sok (pozitív) változást nem hozott: az észak-írek tűntek gyorsabbnak, pontosabbnak, erősebbnek, ügyesebbnek, A magyar válogatott sokszor csak nyomozta a labdát, amikor pedig megszerezte, gyorsan el is adta. Akárcsak a románok ellen pénteken, ezúttal is cserélni kényszerült a magyar csapat az első félidő közepén sérülés miatt: Elek Ákos helyett az újonc Nagy Ádám állt be.

Az első félidő eseménytelenségét jól tükrözik az uefa.com statisztikái: az észak-írek kétszer lőttek kapura (Oliver Norwood és Stuart Dallas sem okozott azonban komoly gondot Király Gábornak), a magyarok egyszer sem. Kapu felé viszont kétszer lőtt Magyarország (Németh Krisztián és Dzsudzsák Balázs), az észak-írek viszont egyszer sem.

A második félidőre egy sokkal határozottabb, bátrabb, támadóbb, agresszívebb magyar csapat futott ki a pályára, jelezte ezt Gera Zoltán és Szalai Ádám veszélyesnek tűnő két fejese. Gera aztán egy távoli lövéssel is próbálkozott - egyértelmű fölényben játszott ekkor a vendég csapat. Norwood ugyan jelentkezett két szabadrúgással, de Királynál sokkal nagyobbat kellett védenie Michael McGovernnek Kalmár léc alá tartó szabadrúgásánál. A skót Hamilton kapusa ekkor még remekül helyt állt, ám a 74. percben kiejtette a labdát Dzsudzsák jobb oldali szabadrúgásánál, lehetővé téve, hogy Guzmics Richárd öt méterről az üres kapuba rúgja a lasztit.

A 82. percben Chris Baird egyazon percben két sárgát kapott, mehetett zuhanyozni.

Emberelőnyben maradva a szurkolók már elkezdték számolgatni a pontokat, amikor talán észre sem vették, hogy Meister Storck lehozta Némethet és beküldte Vanczák Vilmost. Csatár helyett védő tehát, mindezt emberelőnyben... Aki fél, az könnyen ráfázik és ez történt Magyarországgal is: a 93. percben egy szöglet után a védelem nem tudott felszabadítani, Niall GcGinn bombáját Király még kiütötte a kapufa tövéből, ám a labda Kyle Lafferty elé került, aki három méterről nem hibázta el...

A magyar válogatott idén először, összességében pedig tavaly november óta és 460 perc után kapott gólt. Eddigi mindhárom meccsét megnyerte Észak-Írországban, ez a gól azonban többe kerülhet, mint ezen sorozatok megszakítása és a két pont elvesztése...

Hasonlóan eseménytelen első félidőt produkált Bukarestben Románia és Görögország is. Anghel Iordanescu szintén három helyen módosított pénteki csapatán, Andrei Prepelita, Adrian Popa és Lucian Sanmartean ki, Ovidiu Hoban, Alexandru Maxim és Constantin Budescu pedig bekerültek. Utóbbi igen aktívnak bizonyult, kétszer is helyzetbe került, ám előbb az utolsó pillanatban blokkolták, másodszor pedig Oresztisz Karnezisz kapus lábbal védte lövését. Rajta kívül még Claudiu Keserünek volt egy ígéretes akciója a szünet előtti percekben, de erőtlen lövése csúnyán elkerülte a kaput a játékszer. Ugyan a labda megközelítőleg ugyanannyi ideig volt mindkét csapatnál, Románia egyértelmű fölényben játszott 2004 Európa-bajnoka ellen. Az utolsó 30 méteren azonban nem jöttek be a passzok, így a helyzetek is elmaradtak. Hogy a tavalyi világbajnokságon még nyolcaddöntős görögök mekkora gödörben vannak, jól mutatja, hogy az első félidőben nem hogy kaput talált lövésük, de még kapu felé tartó próbálkozásuk és szögletük sem volt.

Nem hozott nagyobb izgalmakat a második félidő sem, amely Gabriel Torje oldalhálójával kezdődött, majd közel negyed órát kellett várni a következő említésre méltó eseményre. Ekkor Panajotisz Koné majdnem megszerezte a vezetést a görögöknek, ám 25 méteres kapáslövése végül elkerülte a kaput. A folytatásban Torje közelről, Kone távoltól próbálkozott, de Karnezisz és Ciprian Tatarusanu könnyedén védett. Sokat elárul Románia játékának hatékonyságáról, hogy ugyan tízszer próbálkoztak kapura lövéssel, ám csak kétszer találták el a kaput. Kilencven perc alatt! Ezzel Románia immár harmadik gól nélküli döntetlenjét játssza egymás után! Görögország harmadik pontocskáját szerezte meg ebben a selejtezősorozatban és ezúttal is idegenben: Helsinki és Budapest után Bukarestben ért el döntetlent.

Joel Pohjanpalo pénteken Athénban, hétfőn pedig Helsinkiben Feröer-szigetek ellen is a meccs egyetlen gólját szerezte, ezzel pedig Finnország három pontra megközelítette Magyarországot, amelynek szintén három pont a hátránya Románia és négy Észak-Írország mögött.

Európa-bajnoki selejtező, F csoport:
Észak-Írország - Magyarország 1-1
gólok: Lafferty (93.) illetve Guzmics (74.)

Románia - Görögország 0-0

Finnország - Feröer-szigetek 1-0
gól: Pohjanpalo (23.).

A csoport állása:

1. Észak-Írország     8  5  2  1  12- 6  16 pont
2. Románia            8  4  4  -   7- 1  16
3. MAGYARORSZÁG       8  4  3  1   6- 4  13
4. Finnország         8  3  1  4   7- 8   10
5. Feröer-szigetek    8  2  -  6   5-12   6
6. Görögország        8  -  3  5   2- 9   2

Korábban:
1. forduló (2014. szeptember 7.):

MAGYARORSZÁG - Észak-Írország 1-2 (0-0)
Feröer-szigetek - Finnország 1-3 (1-0)
Görögország-Románia 0-1 (0-1)
2. forduló (2014. október 11.):
Románia-MAGYARORSZÁG 1-1 (1-0)
Finnország-Görögország 1-1 (0-1)
Észak-Írország - Feröer-szigetek 2-0 (2-0)
3. forduló (2014. október 14.):
Feröer-szigetek - MAGYARORSZÁG 0-1 (0-1)
Finnország-Románia 0-2 (0-0)
Görögország - Észak-Írország 0-2 (0-1)
4. forduló (2014. november 14.):
MAGYARORSZÁG-Finnország 1-0 (0-0)
Görögország - Feröer-szigetek 0-1 (0-0)
Románia - Észak-Írország 2-0 (0-0)
5. forduló (2015. március 29.):
MAGYARORSZÁG-Görögország 0-0
Észak-Írország - Finnország 2-1 (2-0)
Románia - Feröer-szigetek 1-0 (1-0)
6. forduló (2015. június 13.):
Finnország-MAGYARORSZÁG 0-1 (0-0)
Feröer-szigetek - Görögország 2-1 (1-0)
Észak-Írország - Románia 0-0
7. forduló (2015. szeptember 4.):
MAGYARORSZÁG-Románia 0-0
Feröer-szigetek - Észak-Írország 1-3 (1-1)
Görögország-Finnország 0-1 (0-0)

További program:
9. forduló, október 8.:

MAGYARORSZÁG - Feröer-szigetek 20.45
Észak-Írország - Görögország 20.45
Románia-Finnország 20.45
10. forduló, október 11.:
Görögország-MAGYARORSZÁG 18.00
Feröer-szigetek - Románia 18.00
Finnország - Észak-Írország 18.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: