2012-01-16 15:16:40• hírek • Kocsis Zoltán

Négy EU-s országban olcsóbb a gázolaj

Iraki háború, iráni embargó, líbiai polgárháború, arab válság - az utóbbi néhány évben többször is hallhattuk a fenti szóösszetételeket, amikor szakemberek azt próbálták magyarázni, mi áll az üzemanyag árának rohamos növekedése mögött.

A hétköznap emberét persze elsősorban nem a drágulás okai, hanem annak következményei érdeklik. Az, hogy 50 lejért alig több, mint fele annyi benzint lehet például venni, mint négy évvel ezelőtt. Ráadásul az az „axióma" is megdőlt, hogy a gázolaj olcsóbb, mint a benzin. Az Európai Unió 27 tagállama közül ugyanis immár tizenegyben nem állja meg a helyét a fenti kijelentés. Magyarán, tizenegy uniós országban immár a gázolaj kerül többe, derül ki az econtext gazdasági honlap összeállításából.

Romániában az elmúlt hétvégén 1,29 euróba került egy liter gázolaj. Ezzel a 23. helyet foglaljuk el az uniós listán, holtversenyben Lettországgal. Összesen négy országban lehet csak olcsóbban gázolajhoz jutni: Szlovéniában, Lengyelországban, Litvániában és, figyelem, Luxemburgban. Az unió legnagyobb GDP-vel rendelkező tagállamában a legolcsóbb a gázolaj: literje 1,2 euróba kerül.

Ami a skála másik végét illeti, a gázolaj Nagy-Britanniában kerül a legtöbbe: literje 1,71 euróba. A második helyen Olaszország (1,65 euró/liter), majd Svédország (1,61 euró/l), Dánia (1,58 euró/l) és Görögország (1,51 euró/l) következik.

Ami a benzint illeti, itt Románia még jobban áll: 1,23 liter/eurós árával Lengyelországgal és Bulgáriával áll az utolsó előtti helyen. Csak Cipruson lehet olcsóbban benzinhez jutni - 1,2 euróért. A legtöbbet Hollandiában kell fizetni a benzinért, méghozzá 1,68 eurót. Olaszország és Dánia holtversenyben a második 1,67 euróval, míg Görögországban 1,66 euróba kerül egy liter benzin.

Magyarországon 1,27 euróba kerül egy liter benzin, míg ugyanazon mennyiségű gázolajért 1,35 eurót kell fizetni.

A legnagyobb különbség a két üzemanyag ára között Hollandiában van: ott a gázolaj litere 25 centtel kerül kevesebbe, mint a benzin. Egyetlen olyan ország sincs, ahol a két üzemanyag ugyanannyiba kerülne: Írországban, Ausztriába, Csehországban és Spanyolországban mindössze egy cent a különbség írja az Econtext.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: