2015-07-10 14:45:40• hírek • MTI

Negatív tartományban az infláció

Rendszerváltozás óta először negatív tartományba került az éves infláció Romániában, az áfa-csökkentés hatására júniusban 1,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

Májusban az éves infláció még 1,2 százalékos volt az áprilisi 0,8 százalék után. Májusban 0,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilishoz képest is.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak júniusban 3 százalékkal csökkentek azt követően, hogy a kormány június 1-től kiterjesztette valamennyi élelmiszerre és a nem szeszes italokra a kedvezményes, 9 százalékos áfát az általános 24 százalékos kulcs helyett.

Májushoz képest az élelmiszerek 8,23 százalékkal olcsóbbodtak, a nem élelmiszer jellegű termékek árai stagnáltak, a szolgáltatások 0,2 százalékkal drágultak. Tavaly év végéhez képest a fogyasztói árak 1,22 százalékkal alacsonyabbak.

Mugur Isarescu, a román központi bank kormányzója már két nappal korábban figyelmeztetett, hogy az infláció negatív tartományba kerül, és hangsúlyozta, hogy ez nem jelent deflációt, ugyanis ez utóbbi esetben az árak folyamatosan csökkennek, a belföldi fogyasztás stagnál, mivel mindenki az árak további csökkenését reméli, míg Romániában jelenleg évente 6-7 százalékkal nő a fogyasztás.

A  központi bank májusban 0,2 százalékra csökkentette az idei egész évre vonatkozó inflációs előrejelzését a korábban közölt 2,1 százalékról, miután a kormány júniustól kiterjesztette a 9 százalékos kedvezményes áfát. 2016-ra 1,9 százalékos inflációt vetítettek előre a korábban közölt 2,4 százalék helyett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: