2008-07-23 11:57:21• hírek • Csenteri Judit

Kicsi a nők foglalkoztatottsági aránya

Az aktív lakosságot tekintve, 53% romániai nő rendelkezik munkahellyel.

A legutóbb nyilvánosságra hozott adatok szerint, Romániában az elmúlt év végén az ország aktív lakosságát tekintve 52,8% nő rendelkezett munkahellyel.

Az Európai Statisztikai Hivatal felmérései szerint míg uniós viszonylatban az aktív lakosságból 58,35% nő rendelkezik munkahellyel, addig Romániában a nők foglalkoztatottsági rátája csak 52,8%.

Ha ezt az arányt összehasonlítjuk a dániai és svédországi arányokkal, ahol a nők foglalkoztatottsági rátája körülbelül meggyezik a férfiak foglalkoztatottsági rátájával - több, mint 70% -, akkor bátran kijelenthetjük, hogy Romániának van még mit bepótolnia. Ugyanakkor megemlíthetjük, hogy vannak országok, mint például Olaszország vagy Spanyolország, ahol az aktív lakosságból mindössze 20% körüli nő rendelkezik csak munkahellyel.

Romániában a férfiak foglalkoztatottsági rátája 64,8%, s ennél kisebbel az Európai Unió szintjén csak Magyarországon (64%) és Lengyelországban (63,6%) találkozunk. A lakosság általános foglalkoztatottsági rátája pedig - beleértve a nőket és férfiakat is - 58,8% és ezáltal ilyen szempontból a 23. helyet foglalja el az Unió szintjén.

Cs. J.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: