2014-09-24 12:25:11• hírek • Kocsis Zoltán

Neagu: Éles Péter egy csaló – Éles: Neagu egy hazug!

A szatmári profi kosárlabda röpke hét évének legnagyobb botrányát robbantotta ki szerdán Valentin Neagu, a Szatmárnémeti Városi Sportklub elnöke azt állítván, hogy Éles Péter hamis edzői dokumentumokkal edzette tavaly a csapatot. Éles szerint mindez szemenszedett hazugság és hazugnak titulálta Neagut.

Éles Pétert tavaly nyáron nevezték ki a VSK női kosárlabdacsapatának élére, amellyel a 2013-2014-es szezonban a hetedik helyen végzett. Ennek ellenére egy hónappal ezelőtt Adriana Pricopot nevezték ki a helyére. Az augusztus 28-án megtartott sajtótájékoztatón Neagu azt mondta, közös megegyezéssel bontottak szerződést a szakemberrel. Egy hónappal később, szeptember 24-én (talán véletlen egybeesés, de ismét közvetlenül egy tanácsülés előtt) tartott sajtótájékoztatón viszont már azt állította, a klub bontotta fel a szerződését, és már azt is megkérdőjelezte, hogy megilleti-e Élest a „szakember minősítés".

„Éles Péter hamisított edzői könyvvel ült a csapat kispadján! Becsapta a klubot, a szurkolókat, a szövetséget, mindenkit. Feljelentést teszünk ellene! Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de Éles egy csaló, egy imposztor!", jelentette ki a megdöbbent újságírók előtt Neagu. A klubelnök többek között az Országos Edzőképző Központ válaszlevelével igazolta állítását, amelyben többek között az áll, hogy az ő nyilvántartásukban nem szerepel sem Éles Péter, sem Éles Petru Emil, a bemutatott edzői okirat nem felel meg az általuk kiadott edzői könyveknek, az edzői minősítést pedig az ifjúsági és sportminisztérium sportért felelős államtitkárának rendeletével lehet kiérdemelni, bizonyítani pedig a központ által kiadott edzői könyvvel. A VSK elnöke hozzátette, várják a Budapesti Testnevelési Főiskola válaszát is Éles ott szerzett diplomája kapcsán.

Neagu szerint az edzések többségét nem is Éles, hanem Monica Ivan tartotta, mert „Élest hidegen hagyta, mi történik a klubbal és a csapattal, sokszor nem is jelent meg az edzéseken". Az elnök szerint a csapata tavalyi eredménye „szerény" volt, az idei keret összeállításában pedig a menesztett edző „csak azt nézte, miként tehet keresztbe a klubnak". Neagu vádjai szerint Éles miatt nem sikerült leigazolni egy magyar válogatott centert valamint egy szerb játékost, az amerikai Stephanie Sension pedig szintén Éles miatt fordított hátat öt nap után a VSK-nak és tért vissza Portugáliába.

A Szatmár.ro megkeresésére Éles Péter tagadta a vádakat és pontról pontra reagált a támadásokra. „Egy hónappal ezelőtt Neagu még azt mondta, közös megegyezéssel bontottunk szerződést. Ha nem így történt, az azt jelenti, hogy akkor hazudott! Mint ahogy hazudik most is!", válaszolt határozottan Éles.

„2007 óta tevékenykedem a román kosárlabdában, ebből csak a tavaly edzői minőségben. Harminc meccsen ültem a kispadon, gondolod, hogy a román szövetségnek nem tűnt volna fel, hogy nincs megfelelő képesítésem? A tavalyi szezon All Star Gáláján én voltam az északi csapat egyik edzője. A szövetségnél nem hülyék, nem hívtak volna meg, ha nem lettek volna rendben a papírjaim. Csak az idén nyáron három külföldi edzőképző tanfolyamon vettem részt. Oda se szakácsokat hívnak", folytatta Éles.

„Ha a klub kirúgott és nem közös megegyezéssel bontottunk szerződést, akkor én teszek feljelentést szerződésszegésért. És akkor találkozunk a bíróság előtt. Romániában úgyis nagy divat a feljelentgetés", szögezte le Éles. „Aki kint volt az edzéseken és kint volt a meccseken, az láthatta, hogy ki tartotta a foglalkozásokat, ki volt az edző és kit hagyott hidegen a csapata sorsa. De Neagu ezt nem tudhatja, mert még a meccsekre se jött ki!".

„A tavaly az volt a kitűzött cél, hogy az első nyolc hely valamelyikén végezzünk. A hetedikek lettünk. Hogy ez szerény eredmény-e, azt nem Neagu fogja megítélni, aki nem is ért a sportághoz, hanem a kosárlabda-társadalom", reagált az eredményekre vonatkozó kritikákra Éles.

„Neagu másra sem volt képes egy éve történt kinevezése óta, mint hogy bemocskolja a klub korábbi vezetőit. Támadta Fógel Lászlót, támadott engem, támad mindenkit. Közben pedig senki sem nézi, mire megy el a közpénz. Szerintem ez az egész csak arra jó, hogy elterelje valami másról a figyelmet. Mert erről szól a jelenlegi városvezetés tevékenysége!", fakadt ki Éles.

„Én nyugodtan tudok aludni Neaga hazugságai miatt! Ha meg azt akarja, hát találkozzunk a bíróság előtt", zárta szavait Éles Péter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: