2011-06-15 15:33:43• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Ne várj 2015-ig – teljes Hold-fogyatkozás lesz szerdán

Az elmúlt tizenegy év leghosszabb teljes Hold-fogyatkozása lesz szerdán. A jelenség megfigyelhető lesz Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában és Ausztráliában, viszont az égi látványosságból ezúttal kimarad Észak-Amerika.

A Hold-fogyatkozás összességében 100 percig tart. Az elmúlt száz évben mindössze háromszor fordult elő, hogy hasonlóan hosszú időre "eltűnt" volna a Föld égi kísérője. A legutóbbi tizenegy éve, 2000. július 16-án volt, és 107 percig tartott.

A félárnyékos fázis kezdete és a teljes árnyék megjelenése a Hold peremén 21.23-kor még a horizont alatt találja a Föld kísérőjét. A horizont felett így a kissé már kicsorbult Hold-korong kel fel. A Holdat teljesen 22:22-kor lepi el a Föld-árnyék, majd ettől számítva 50 perc múlva éri el az árnyék közepét, azaz a legsötétebb részt. A teljes fogyatkozás 00.03-ig tart, majd 01.02-kor a részleges fázisnak is vége lesz. Újabb egy óra elteltével már a félárnyék is levonul a Hold felszínéről.


A holdfogyatkozás geometriája (a kép nem méretarányos) forrás: wikipedia
A holdfogyatkozás geometriája (a kép nem méretarányos) forrás: wikipedia


A jelenség úgy Romániában, mint Magyarországon, így tehát Szatmár megyében is tökéletesen látható és követhető lesz, akár szabad szemmel is,  nem igényel semmilyen védőfelszerelést. A nyári napfordulóhoz közeli időpontnak köszönhetően azonban a Hold igen alacsonyan, a horizonttól mindössze 10 foknyi magasságban lesz majd, ami azt jelenti, hogy lakónegyedben a tömbházak szinte biztosan eltakarják ezt a ritka jelenséget.

A következő teljes Hold-fogyatkozásra mellesleg december 10-én kerül sor, amely mindössze 51 percig tart majd. A látványosság megfigyelhető lesz Ázsiában és Ausztráliában, illetve az Egyesült Államok egyes részein. A legközelebbi olyan teljes Hold-fogyatkozásra pedig, amely nálunk is látható lesz, 2015 szeptember 28.-ig kell várni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: