2015-01-29 15:45:10• hírek • Szatmár.ro

Ne rohanjunk egyből a sürgősségire!

Néha órákig kell sorban állni a sürgősségin - pedig lehet, hogy nem is oda kellene menni először.

Az szatmári egészségügy tavalyi évének bemutatásakor tartott gyűlésen a sajtó képviselői felvetették: gyakran érkezik panasz a sajtótermékekhez, hogy indokolatlanul sokat kell várakozni a sürgősségi osztályon.

Paula Mare, a Szatmár Megyei Kórház orvos-igazgatója elmagyarázta: ennek legfőbb oka, hogy sokan egyenesen a sürgősségire mennek ha fájdalmat éreznek, pedig lenne más lehetőség is. Ennek alátámasztására kijelentette: az utóbbi időben 60 ezer páciens jelentkezett a sürgősségi osztályon különböző betegségekkel, közülük viszont csak 11 ezer személy esetében volt szükség a kórházba való beutalásra.

"A sürgősségin mindig a súlyosabb esetet veszik előre. A várakozási idő akár 2 óra is lehet, de ez meghosszabbodhat akár 6 órára is. Ezért ajánljuk mindenkinek azt, hogy egy gyomorrontással, fejfájással, lábfájással és egyéb apróbb kellemetlenségekkel ne menjenek a sürgősségi osztályra" - mondja Mare.

Az igazgatónő szerint a legtöbb páciens reggel és délután fordul az UPU-hoz. Ekkor azonban még a családorvosok is munkában vannak, tehát érdemes előbb hozzájuk menni vizsgálatra, hiszen könnyen lehet, hogy segíteni tudnak. Érdemes őket akár telefonon is megkérdezni, mert meg tudják mondani, hogy a bajjal a sürgősségire kell-e menni, vagy más lehetőség is van a segítségre, gyógyulásra.

Egy másik lehetőség a családorvosi ügyeleti központ felkeresése, ahol hétköznaponként este 8 órától reggel 8-ig, hétvégén és hivatalos munkaszüneti napokon pedig a nap 24 órájában van ügyelet. Szatmárnémetiben hét ilyen is működik. Ezeknek a központoknak a listája a kórház honlapján, ide kattintva olvasható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: