2013-10-16 17:58:30• hírek • MTI

Ne lakoltassák ki a romákat - kéri az AI

Petícióban kéri az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet Victor Ponta román kormányfőtől, hogy vessen véget a romák kényszerkilakoltatásának - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

A nemzetközi szervezet bukaresti sajtótájékoztatóján bejelentette: petíciót ad át erről szerdán Victor Ponta kormányfőnek, azt 85 ország több mint 25 ezer polgára írta alá. Ebben azt kérik a román hatóságoktól, hogy törvénnyel szabályozzák a kilakoltatási eljárást, mert szerintük Romániában egyetlen törvény sem bünteti az erőszakos kitelepítéseket.

Az AI szerint a kormány szemet huny az önkormányzatok döntései fölött, amikor ezek kitelepítik városaikból a roma közösségeket. A szervezet példaként említi a nagybányai polgármestert, aki falat emelt a romák lakta tömbházak és a város közé. A jogvédő szervezet szerint az ilyen eljárások kirekesztik a közösséget, és megsértik a lakhatáshoz való alapjogot.
Romániában az elmúlt öt évben több százan vesztették el otthonukat kilakoltatás miatt - állítják az AI képviselői.

A sajtóértekezleten kolozsvári, nagybányai és karácsonkői (Piatra Neamt) roma aktivisták is jelen voltak, akik a román helyhatóságok által velük szemben alkalmazott bánásmódra panaszkodtak. Egy kolozsvári roma nemzetiségű nő azt állította, hogy a városból egy roma tábort a hatóságok nemrég a településtől nyolc kilométernyire, egy szemétdomb, illetve a gyógyszergyár víztisztító üzeme mellé költöztettek, ráadásul téli időszakban, mínusz húszfokos fagyban.

Iain Byrne, az AI képviselője szerint az érintetteket időben értesítve, számukra ideiglenes szükséglakásokat biztosítva el lehetne kerülni azt, hogy a kilakoltatások erőszakos cselekményekké váljanak, de mindenképpen el kéne kerülni azt, hogy ilyen akciókra éjjel vagy zord időjárási körülmények között kerüljön sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: