2010-04-07 15:01:36• hírek • Szatmar.ro

Születésnapos a 112-es segélyhívó

Idén immár ötödik éve hívható Romániában is az ingyenes 112-es segélyhívó  szám. A 112-es hívószámot 1991-ben vezették be az Unió tagállamainak egységes segélyhívószámaként annak érdekében, hogy a sürgősségi segélyszolgálatokat - főként az utazók számára - könnyebben hozzáférhetővé tegyék.

1998 óta uniós szabályok kötelezik a tagállamokat annak biztosítására, hogy minden vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen lehessen hívni a 112-t. 2003 óta a távközlési szolgáltatók kötelesek a hívó fél helyének meghatározását lehetővé tevő információkat a segélyszolgálatok rendelkezésére bocsátani annak érdekében, hogy ez utóbbiak a balesetek áldozatait gyorsan megtalálják.

Romániában először 2004 júniusában, Bukarestben nyitották meg az első 112-es központot. Alig egy év elteltével, 2005 áprilisában már minden megyében, így Szatmárban is működőképes volt a telefonszám - így bárhol az ország területén igénybe lehetett venni a szolgáltatást.

E három számjegyet tárcsázva a sürgősségi diszpécserközpontok (rendőrség, tűzoltóság, mentő, csendőrség) a nap 24 órájában rendelkezésére állnak bármely uniós polgárnak. Egy segélyhívás alkalmával a diszpécserek a következő információkra kíváncsiak: mi a probléma, annak pontos forrása, honnan telefonál a tárcsázó, milyen telefonszámról, és hogy hívják a telefonálót.


Szatmár megyéből is ingyenes hívható a 112-es segélyhívó szám.
Az Unió tagállamainak egységes segélyhívószáma 112


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: