2010-11-13 14:30:17• hírek • Szatmár.ro

Boldog születésnapot, Szatmárnémeti RMDSZ!

A megyeközpont RMDSZ szervezete szombaton az Északi Színház termében a szimpatizánsok és a tagság körében ünnepelte megalapításának huszadik évfordulóját. Az ünnepi beszédeket követően díjat adtak át ötven személynek, akik az elmúlt két évtizedben nagy mértékben hozzájárultak a szervezet építéséhez. Az estet kulturális műsor zárta.

Megtelt az Északi Színház előadóterme szombat délután öt órakor, amikor a Szatmárnémeti RMDSZ szervezet húsz éves születésnapjának első ünnepi rendezvényét tartotta, most a tagság és a szimpatizánsok, meghívottak körében. A rendezvényt megtisztelte többek között jelenlétével Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke, Barabás János, Magyarország kolozsvári konzulátusának vezetője, Kósa Tímea, Nyíregyháza szatmárnémeti születésű alpolgármestere illetve Szép Gyula, az országos RMDSZ ügyvezető alelnöke.

A bensőséges hangulatú ünnepség vetítéssel kezdődött, amelyen felelevenítették a szervezet elmúlt két évtizedének jeles eseményeit, kezdve az első választási plakátoktól egészen a legfrissebb elért eredményekig. A vetített anyag jó része megtalálható abban a képes kiadványban is, amit a szervezet az évforduló alkalmából állított össze.

Az ünnepelt szervezet elnöke, Dr. Kereskényi Gábor köszöntötte az egybegyűlteket: '' Ahogy végignézek a teremben, ismerős ismerős arcok mutatkoznak. Olyanoké, akik az elmúlt két évtizedben úgy döntöttek, hogy a szatmárnémeti magyarság igenis saját kezébe kell vegye sorsának irányítását. Felismerték azt, hogy értékeink, hagyományaink, és nemzeti igényeink tisztelete és védelme egyértelműen a mi feladatunk.''

Az elnök szerint az elmúlt húsz év meghozta gyümölcsét: a helyi erőviszonyokat tekintve, de az RMDSZ országos palettáján is egyedülálló eredményeket sikerült felmutatniuk. Ilyen a hat éve működő magyar városvezetés, vagy a magyar egyházaknak visszaszolgáltatott több mint 360 hektár terület. Emlékhelyeket emeltek Kölcsey Ferencnek, Dsida Jenőnek, Szilágyi Domokosnak, Páskándi Gézának, Petőfi Sándornak és Jakabffy Elemérnek. Olyan,  nagy tömegeket megmozgató eseményeket szerveztek mint az évtizedes múltú Partiumi Magyar Napok és a Családi Hétvége, amelyek mintaértékű renzvénnyé váltak - melyeken mi magyarok jól érezzük magunkat, de mert értékeink, szokásaink és életfelfogásunk iránt élénk érdeklődést mutathat a többségi nemzet számos képviselője is - mondta el Kereskényi.


Csehi Árpád Szabolcs köszönti az egybegyűlteket
Csehi Árpád Szabolcs köszönti az egybegyűlteket


Csehi Árpád Szabolcs, a megyei RMDSZ és a megyei tanács elnöke elmondta, minden felelősségteljes magyarnak magáénak kell érezze az RMDSZ-t, hiszen hitet ad, amely a magyarság megmaradásának záloga.

A beszédeket követően szám szerint ötven emlékplakettet és elismerő oklevelet adott át az elnök ötven olyan személynek, akik az elmúlt két évtizedben sokat tettek a szervezetért, hatékonyan részt vettek a szervezet építésében és az egyéb megvalósításokban is. Az átadást követően Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere meghatottan beszélt arról, hogy a húsz éves születésnap alkalmával milyen öröm rég nem látott arcokat viszontlátni.


Emlékplakettet adtak át ötven személynek
Emlékplakettet adtak át ötven személynek


A rendezvényt a Szabolcs néptáncegyüttes hihetetlenül mozgalmas előadása zárta. A néptáncosok a hagyományőrző táncot a modern zenével párosították, többek között a NOX slágereire adtak elő mozgalmas történeteket.


Látványos előadást hoztak a nyíregyháziak


Látványos előadást hoztak a nyíregyháziak


A Szatmárnémeti RMDSZ két évtizedes alapításának a megünneplése vasárnap tovább folytatódik. Akkor a Dinu Lipatti Filharmónia hangversenytermében fog sor kerülni a nemzetközileg elismert hegedüművész, Lajkó Félix koncertjére.  A fellépés kezdési időpontja 18 óra, a rendezvényre a belépés természetesen díjtalan.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: