2019-09-19 09:02:40• hírek • Bede Emőke

Ne halogasd: a nem megfelelően működő pajzsmirigy azonnali kezelést igényel

Az elfogadhatónál gyakrabban nehezíti mindennapjaidat rossz közérzet, levertség? Alvászavar, nyugtalanság gyötör? Indokolatlan súlycsökkenést vagy -gyarapodást tapasztalsz? Akkor mindenképp számításba kell venned, hogy talán a pajzsmirigyeddel van a gond. De mikor beszélhetünk alul- és túlműködésről? És milyen kezelési lehetőségekkel számolhatunk? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Korall Klinika legújabb szakorvosával, dr. Urian Ananda Maytrei endokrinológussal.

Mindenek előtt lássuk csak, milyen szerepet tölt be pontosan a pajzsmirigy, illetve mit jelent az alul- és túlműködés. Ahogyan azt dr. Urian kifejtette, ez a szerv felelős a pajzsmirigy-hormon előállításáért, melynek nagy szerepe van a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi és a szexuális működésben. Összességében azt is mondhatnánk, hogy alig akad testünkben olyan szerv, melynek működését ne befolyásolná. Alulműködés esetén a mirigy nem termel a szervezet megfelelő működéséhez elegendő hormont, túlműködéskor pedig értelemszerűen a kelleténél többet termel.


„A pajzsmirigy-alulműködés, azaz hipotireózis egy valóban alattomos betegség. Tünetei kezdetben alig észrevehetőek, a páciens eleinte csak izomgyengeségre, fáradságra, rossz közérzetre, hangulatingadozásra panaszkodik, épp ezért nehéz is időben diagnosztizálni. Viszont ezt követően megjelennek az már jóval árulkodóbb jelek, azaz a száraz bőr, a hajhullás, a hideg végtagok, mi több, a beteg szinte állandóan fázik. Gyakori a székrekedés, az étvágytalanság, ám ennek ellenére a testsúly folyamatosan gyarapszik. A páciensek java része ezen felül libidócsökkenést, memóriaromlást és a szívverés lelassulását is tapasztalhatja” – magyarázza az elsődleges tünetekkel kapcsolatban a szakorvos.


Ezzel szemben a túlműködés, orvosi szakszóval élve hipertireózis szapora szívveréssel és megemelkedett vérnyomással jelentkezik, mellyel kéz a kézben jár a meleg, többnyire nedves bőr, valamint a nehézkes légzés. A nehezebb koncentrációképesség a pajzsmirigy-túlműködés esetében is jelentkezik, illetve a páciens gyakran nyugtalan, ingerlékeny, és nem ritkán alvászavarral küszködik. A legárulkodóbb jel mégis a pajzsmirigy akár szemmel is észrevehető megnagyobbodása és a szem esetleges előredülledő jellege lehet.


„A vizsgálat első lépéseként felvesszük az anamnézist, azaz kikérdezzük a pácienst, és ha szükségesnek ítéljük, akkor fizikai vagy ultrahangos vizsgálatot végzünk. Ám amit okvetlenül el kell végezni, az a vérvizsgálat, mely az agyalapi mirigy által termelt TSH, valamint a pajzsmirigy által termelt hormonok szintjét hivatott megállapítani. A laboreredményekkel a kezünkben már nem csak a diagnózist tudjuk felállítani, de a szükséges kezelést is meg tudjuk határozni” – fejtette ki dr. Urian.


Hipotireózis esetében általában hormonpótló gyógyszerek szedését írja elő a szakorvos, majd a kezelés eredményeit a TSH-szint rendszeres mérésével lehet nyomon követni. A hipertireózis kezelése során értelemszerűen hormonképzést gátló gyógyszerre van szükség, ugyanakkor az előrehaladottabb esetekben ajánlott lehet a mirigy egy részének műtéti úton való eltávolítása is.


„A legfontosabb tudnivaló a kezeléssel kapcsolatban, hogy megfelelő szakorvosi ellenőrzés mellett a betegség kordában tartható, nem befolyásolja az életminőséget, és a páciens teljes életet élhet. A hatékony kezelés felállításához azonban szükség van a mielőbbi diagnosztizálásra” – tette hozzá az endokrinológus.


A fentebb említett tünetek jelentkezésekor tehát nem érdemes naivan legyinteni, saját egészségünk azonnali lépést igényel. Ha te is rendszeresen tapasztalod magadon a fentebb említett tüneteket, ne halogasd az alapos kivizsgálást. Fordulj bizalommal a Korall Klinika új endokrinológusához, ki hétfőn, szerdán és csütörtökön 13 és 20 óra között, kedden és pénteken pedig 8 és 15 óra között várja a gyógyulni vágyókat.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: