2010-08-04 18:52:22• hírek • Szatmar.ro

Ne dőljünk be az ámításoknak!

A nehéz megélhetés még jobban kihozza az erkölcstelen emberekből a csalót, akik kihasználva az emberek jóindulatát és hiszékenységét pénzre szeretnének szert tenni. Szatmárnémetiben is szémos hasonló eset történt már, a rendőrség pedig felvázolja a leggyakrabban alkalmazott átveréseket, hogy ezzel elővigyázatosságra késztesse a lakosságot.

A csalók nagyon kitanulták már a mesterségüket, és az olyan személyek, akik nem figyelnek oda minden apró kis részletre, könnyen a csapdájukba eshetnek.

Az utóbbi időszakban a legelterjedtebb a telefonos megkeresés, amikor egy jól ismert vállalat alkalmazottjának adják ki magukat és arról értesítik az „áldozatot", hogy bizonyos pénzösszeget nyert egy sorsolás folytán. Általában több ezer euróval kecsegtetnek, ez pedig annyira csábítónak tűnhet, hogy egy kevésbé előrelátó személy könnyen belemegy a játékba. A kutya viszont ott van elásva, hogy ahhoz, hogy a pénz a mi tulajdonunkba kerüljön, ki kell fizetni a kezelési költséget és a profitadót banki vagy online utalással, vagy éppen a postautalvánnyal.

A rendőrség közleménye szerint például egy szatmári férfival történt meg az eset, hogy egy nő felhívta telefonon, és közölte, hogy nyert 10.000 eurót, ehhez viszont át kell utalnia a szükséges költségek fedezésére 1450 lejt. Ilyen esetben sokan arra gondolnak, hogy ekkora összegből bőven futja majd az adókra igényelt pénz is, és ez arra készteti őket, hogy bedőljenek a csalásoknak.

A másik gyakori módszer az sms küldés, amelyben tudatják, hogy amennyiben vásárolnak egy feltöltőkártyát és elküldik ennek kódját, szintén nagy nyereményben lesz részük.


Az olcsó, vagy ingyenes termékekre nagyon gyakran ráfizetünk
Az olcsó, vagy ingyenes termékekre nagyon gyakran ráfizetünk


A másik veszélyt az olyan internetes boltok jelenthetik, mint például az okazii.ro, ahol bárki eladásra kínálhat használati tárgyakat. A vásárló megtalálja a keresett terméket, átutalja a jelzett számlaszámra az árát, viszont amikor a csomag megérkezik kiderül, hogy nincs benne a megrendelt árut. Előszeretettel űzik Szatmárnémetiben azt a csalást is, hogy valamilyen közszolgáltatás képviselőinek adják ki magukat (pl. Electrica, E-on Gaz, Apaserv) azzal az ürüggyel, hogy ellenőrzésre jöttek. A semmiért pedig jókora pénzösszegeket zsebelnek be a naivabb lakóktól.

Az ilyen kellemetlen esetek elkerülése végett tanácsos figyelmen kívül hagyni a nyereményekről szóló gyanús üzeneteket és hívásokat. Ugyanakkor nem szabad a személyes adatokat sem közölni, vagy másolatokat adni, elküldeni a személyi igazolványról, kredit vagy debit kártyákról.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy semmiképpen ne küldjenek ismeretleneknek pénzt még akkor sem, ha azt mondják, hogy ez előleg egy megnyert autó elszállításához. Azok a kereskedelmi egységek, amelyek valóban nyereményjátékokat szerveznek nem igénylik a személyi adatokat, és pénzösszeget sem kérnek el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: