2018-05-05 06:51:32• hírek • Bede Emőke

Ne dőljünk be a közösségi oldalon terjedő átveréseknek!

Aki a napokban megnyitotta a Facebook közösségi oldalt, biztosan látott egy-két olyan bejegyzést, melynek megosztása által akár egy legújabb generációs telefont is nyerhetne. Rossz hírünk van: ez is egy újabb átverés.

A recept mindig ugyanaz: meg kell osztani egy képet vagy egy bejegyzést, esetleg egy hozzászólást is kell írni, és máris jó eséllyel pályázunk egy csúcskategóriás elektronikai cikkre, például egy több ezer lejes mobilra vagy táblagépre. Mivel ezeket még az alapszintű számítógépes ismeretekkel rendelkezők is könnyűszerrel megoldják, így a potenciális áldozatok száma is igencsak magas. A „nyereményt” azonban csak egy bizonyos összeg befizetése után adják át. Mondanunk sem kell, hogy itt már igencsak kilóg a lóláb.  
 

Az internet világában naivan barangoló felhasználók által keltett megosztási hullámot látva két szaküzlet is vészharangot kongatott. „Az Altex arra figyelmezteti Önöket, hogy kezeljék fenntartásokkal azokat az üzeneteteket vagy telefonhívásokat, melyek valamilyen nyereményről értesítenek. Az üzlet által meghirdetett nyereményjátékoknak mindig pontos szabályzata van, mely azt is magába foglalja, miként lépünk kapcsolatba a nyertesekkel. Az üzlet soha nem fogja az kérni, hogy a szerencsések fizessenek be egy összeget, hogy átvehessék a nyereményt, ugyanis ilyen esetben minden költséget mi állunk” –írja közleményében az Altex, majd arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyen ál-nyereményjátékok bűncselekménynek minősülnek, tehát akár a rendőrségen is be lehet ezeket jelenteni. A másik népszerű internetes üzlet, az eMag is hasonló gondolatokat fogalmazott meg a csalásokkal kapcsolatban, ugyanis nevükkel visszaélve iPhone X-et ajánlottak a felhasználóknak. Tehát gondoljuk meg kétszer is, mielőtt ilyen játékokra adjuk fejünket, ugyanis könnyedén több tíz vagy száz lejt is kihúzhatnak a zsebünkből.
 

A szatmári fogyasztóvédők egyébként minden évben számos internetes átveréssel néznek szembe, a legtöbben arra panaszkodnak, hogy az előreutalással vásárolt termékeket végül ki sem szállította az adott webshop. Emellett nem egy példa volt arra, hogy az interneten feltűntetett leírásnak nem felelt meg a kézhez kapott termék, így jogosan érezheti magát átverve a vásárló. 2017-ben összesen 39 bejelentés érkezett a helyi fogyasztóvédelemhez, melyeket kivizsgálva végül 27 ezer lejnyi bírságot osztottak ki a különféle szolgáltatóknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: