2020-05-07 10:03:06• hírek • Bede Emőke

Ne dőljön be az átverésnek

A koronavírus-járvány a gazdasági és szociális életre is nagy hatással van, hiszen a hatóságok által bevezetett óvintézkedések jelentősen átírták a munkaerőpiaci viszonyokat. Legtöbbeket kényszerszabadságra küldtek, másokat pedig egyáltalán nem várnak már vissza munkahelyére, ezért rengetegen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

Szatmár megyében a munkaügyi felügyelőség legutóbbi tájékoztatása szerint több mint 20 ezer munkaszerződést függesztettek fel, közel 3700 személy munkaviszonyát azonban véglegesen megszüntették.


A kilátástalan helyzetbe került személyek java része mindent elkövet, hogy valahogy mégis a víz felszínén maradjon. Az új munkahely után kutató személyek sokkal hajlamosabbak elcsábulni egy-egy jobb kereseti lehetőséget kínáló munkának, ám abba már kevesebben gondolnak bele, hogy az ilyen irreálisan jó ajánlatok akár az emberkereskedők által felállított csapdák is lehetnek. Ezek a tisztességtelen szándékú személyek kihasználják az ember tájékoztatlanságát, a korábbi keresettel való elégedetlenségét és hiszékenységét, így az érintettek pillanatok alatt kizsákmányolás áldozatává válnak.


Annak érdekében, hogy minél hatékonyabban el lehessen ezt kerülni, az Emberkereskedelem Elleni Országos Ügynökség (ANITP) mindenkit arra int, hogy fokozott körültekintéssel kezeljen minden állásajánlatot. Érdemes több forrásból is tájékozódni a munkáltató cégről, és hasonló módon érdemes a munkaközvetítő ügynökség hátteréről is informálódni.


Mielőtt elhagyná az országot, bizonyosodjon meg, hogy az ön által aláírt munkaszerződésben pontosan rögzítve vannak a tevékenységre vonatkozó adatok, a munkaprogram és a bérezés is. Élből utasítson vissza minden olyan munkalehetőséget, amely később az ön zsarolásához vezethet (pl. ne fogadjon el előre kölcsönként elkönyvelt pénzt). Szeretteit mindenképp tájékoztassa arról, mikor, hova és kivel utazik, illetve nem árt egy vészhelyzeti jelszót is közösen kitalálni, amit használhat, ha veszélybe került. Még indulás előtt keresse ki magának a román nagykövetség címét és azt az elérhetőséget, amelyen segítséget kérhet, ha emberkereskedelem áldozata lett. Ha út közben gyanússá válik valami, igyekezzen megjegyezni az útvonalat, illetve ne habozzon jelezni a veszélyt bárkinek, akivel sikerül kapcsolatba kerülnie.


De mi adhat gyanúra okot egy állásajánlattal kapcsolatban?

  • az ajánlat gyors pénzszerzési lehetőséggel kecsegtet
  • nem igényel előzetes tapasztalatot, előképzettséget vagy a fogadó ország nyelvének legalább minimális ismeretét
  • az ajánlatban nincsenek pontosítva a munkaköri feladatok
  • az alkalmazó cég adatai hiányosan vannak feltüntetve vagy teljesen hiányoznak a hirdetésből
  • előre ki kell fizetni a szállítást
  • az online munkák kapcsán kerüljük az olyan ajánlatokat, amelyek „nyitott” személyiségeket keresnek, és gyors, átlagon felüli kereseti lehetőséget ígérnek egy diszkrét tevékenységért cserébe
  • előzetesen be kell fizetni bizonyos szolgáltatások ellenértékét
  • az pedig, ha induláskor szeretnék elvenni személyes okmányainkat, mobiltelefonunkat vagy táblagépünket, már valódi veszélyt rejt magában . Ilyen helyzetben jobb el sem indulni.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: