2018-10-31 10:16:50• hírek • Bede Emőke

Ne dőlj be a csalásnak: akár fertőzött is lehet a feketén vásárolt sertés

Bár korábban arról az igen örvendetes hírről számolhattunk be, hogy augusztus 31. óta nem ütötte fel fejét újabb Szatmár megyei gazdaságban az afrikai sertéspestis (ASP), most mégis kiderült, bizony nem szabadultunk meg a makacs fertőzéstől.

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője, dr. Nicolae Dumuta szerdán elmondta, ez alkalommal Érdengelegen jelent meg a betegség, és hogy valóban afrikai sertéspestisről van szó, azt már a bukaresti laboratórium is megerősítette. Dumuta azt is megosztotta a sajtó képviselőivel, miként derült ki, hogy az érintett gazdaságban megfertőződtek az állatok. A gazda két sertését október 25-én leölte, melyekből másnap mintát küldtek a hatóságoknak, október 27-re pedig igazolták az ASP jelenlétét.
 

Bár először úgy sejtették, hogy a betegség az érdengelegi romák által lakott részen ütötte fel a fejét, utóbb kiderült, mégsem ott van az elsődleges gócpont, hanem a település egy másik részén. Mostanra már 6 sertést öltek le a hatóságok, a gazda által levágott két disznó tetemét pedig elkobozták.
 

Ezzel kapcsolatban Darius Filip prefektus óvatosságra intette a megye lakosságát. Kiderült ugyanis, hogy az ország más részein már csalók garázdálkodnak, akik szinte féláron vásárolják fel a sertéseket a gazdáktól kihasználva a tényt, hogy a fertőzés miatt az állatvásárok zárva vannak, s sokan nem tudnak másként megszabadulni az eladásra váró disznóktól. A csalók ezt követően a megye más településein magasabb áron értékesítik a négylábú vásárfiát, komoly nyereségre szert téve ezáltal. Arra azonban nem gondolnak, hogy ezzel a módszerrel zöld utat adnak az afrikai sertéspestis terjedésének, hiszen így egy fertőzött sertés gond nékül bekerülhet egy egészséges állaományba.
 

A szomszédos Máramaros megyében egy gazda már belesétált a csapdába, három sertést vásárolva a csalóktól. Kis idő múlva azonban kettő elhullott és a harmadikban is kimutatták a fertőzés jelenlétét. Szatmár megye prefektusa arra int minden gazdát, felelősségteljesen kezeljék a helyzetet, ne kereskedjenek állatorvosi engedély nélküli állatokkal, hiszen ha illegálisan művelik mindezt, a DSVSA nem tudja majd őket kártérítésben részesíteni. A kártalanítás során a piaci árnak megfelelően fizet az igazgatóság, ehhez azonban a sertéseket be kell jelenteni az országos adatbázisba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: