2010-11-29 12:41:39• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Ne csak várjanak, kezdeményezzenek is

Az a baj Nagykárolyban is, hogy mindenki azt várja, jöjjön az önkormányzat, és takarítson - magyarázza a polgári öntudat hiányosságait Kaizer Lajos alpolgármester. A korábbi válogatott futballistát, a nagykárolyi helyi tanács egyik „régi motoros" tagját annak kapcsán keressük, hogy kedden tartja rendes, november havi ülését a város képviselőtestülete. Amint mondja, nem a napirendi pontokról van elsősorban mondanivalója, hanem inkább lokálpatrióta önérzet hiányosságairól.

- A családi házban lakók is a közterületre ültetnek például zöldségeket - mondja. És ezzel nem is lenne gond, viszont egy idő után a rendben tartásukról megfeledkeznek, mi több, a helyhatóságtól várják azt el. Ugyanakkor nem mutatnak szépen a zöldség az utcák mellett, az igazi kertekben lenne a helyük. Amint magyarázza az alpolgármester, ezek kicsi „dolgok", de az összképre nagyon is nagy hatással vannak.

Arról is szólt Kaizer Lajos, hogy nagy a szerepe a médiának a felelősségtudattal kapcsolatban. Az ilyen látszólagos apróságokról ugyanis az önkormányzat nem szólhat. Vagy bünteti az ilyen kisebb kihágásokat is, vagy szemet huny fölöttük.

A faramuci civil hozzáállásra jó példa ez: telefonon panaszolta nemrégiben egy hölgy, hogy ugyan biza, sok az eb a városban, különösen a tömbháza előtt érzik újabban jól magukat. Amint jajgatta, nem is mer már kimenni miattuk az utcára, továbbá a gyerekeket is támadják. „Ehhez képest azt láttam, hogy az első emeleti erkélyéről pont ő dobja ki az ennivalót a kutyáknak" - világit rá a probléma gyökerére az elöljáró. A blökik természete ugyanis az, hogy oda mennek, ahol élelemre lelnek.

Egyébiránt ténylegesen sok a kóbor eb Nagykárolyban. Az önkormányzatnak egy szatmárnémeti sintérszolgálattal van megállapodása. Ha túl sok a gazdátlan kutya, értesítik a céget, s az intézkedik. Persze a szükséges lépések megtételével megint csak bajok adódnak, hiszen felmerül a kérdés, hogy mi lesz a blökikkel. Elaltatják-e azokat vagy ivartalanítják? Előfordult már, hogy a sintéreket inzultálta egy-egy vérmesebb állatvédő, holott a szolgáltató alkalmazottja csak a munkáját végezte volna. Ráadásul a cégnek nyilván engedélyeztetett a tevékenysége, azaz törvényi keretek között végzi a kóbor kutyák begyűjtését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: