2012-07-05 15:17:07• hírek • MTI

Nastase még börtönkórházban tölti büntetését

Visszavonta csütörtökön a börtönbüntetés megszakítására vonatkozó kérelmét Adrian Nastase volt román miniszterelnök, akit a bukaresti legfelső bíróság júniusban jogerősen két év letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy korrupciós perben.

Nastase jelenleg a bukaresti Rahova börtönkórházban tölti büntetését, miután öngyilkossági kísérletet követett el június 20-án, az ítélet kihirdetését követően.

A politikus ügyvédei korábban a büntetés-végrehajtás elhalasztását kérték a bíróságtól, de miután Nastasét a bukaresti Floreasca kórházból beszállították a börtönkórházba - és ezzel gyakorlatilag elkezdte a büntetés letöltését -, akkor a kérés átminősítését, vagyis a büntetés-végrehajtás megszakítását kérték. Tették ezt az elítélt egészségügyi állapotára hivatkozva. A kérés átminősítését már a múlt héten jóváhagyta a bíróság, és a tárgyalást csütörtökre halasztották amiatt, hogy Nastase nem lehetett jelen a tárgyalóteremben. Csakhogy időközben a volt kormányfő olyan iratot iktatott a bíróságon, amelyben a korábban benyújtott megszakítási kérés visszavonását igényelte. Ezt a kérését a bíróság csütörtökön tudomásul vette, így okafogyottá vált a per.

A román média szerint Nastase ezáltal elkerülte azt a megalázó helyzetet, hogy megbilincselve jelenjen meg a bíróságon.
Nastase igénybe vehet még rendkívüli fellebbezési lehetőségeket is, de bukaresti elemzők a legkönnyebb szabadulás módjának a kegyelemben részesítést tartják, főleg, hogy éppen folyamatban van Traian Basescu államfő felfüggesztése. Romániában ugyanis az államelnök részesíthet egyénileg kegyelemben elítélteket.

Basescu felfüggesztéséről a román parlament várhatóan pénteken szavaz. A felfüggesztés esetén Crin Antonescu, a szenátus elnöke veszi át ideiglenesen az elnöki hatásköröket. Ez utóbbiak ugyan korlátozottak, de az ideiglenes államelnöknek is jogában áll kegyelemben részesíteni elítélteket.
A szenátus elnöke csütörtökön kitérően válaszolt arra az újságírói kérdésre, amely Nastase esetleges kegyelemben részesítésére vonatkozott. Mint mondta, "diszkréten és felelősen" akarja ellátni az ideiglenes államfői tisztséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: