2012-09-03 12:18:57• hírek • MTI

Nastase a börtönből kommentálta a sepsiszentgyörgyi tüntetést

A korrupció vádjával bebörtönzött Adrian Nastase, volt román miniszterelnök blogbejegyzésben kommentálta a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosítása ellen rendezett szombati sepsiszentgyörgyi tüntetést, az igazságszolgáltatásra gyakorolt nyomásnak minősítve a megmozdulást - közölte hétfőn az Adevarul című napilap.

A júniusban letartóztatott Nastase egy hónap hallgatás után, a Traian Basescu államfő leváltása ügyében rendezett júliusi népszavazás óta közöl ismét politikai kommentárokat internetes naplójában. A román lapok több ízben szóvá tették, hogy Nastase két-háromnaponként feljegyzéseket juttat ki a börtönből, miközben nincs joga mobiltelefonhoz és laptophoz, látogatót pedig havonta csak négyszer fogadhat.

"Ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke lettem volna" című bejegyzésében a Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori elnöke azt fejtegeti, hogy a magyar pártok egy bírósági ítélet elleni tiltakozásul, egy ingatlan tulajdonjoga és néhány börtönbüntetésre ítélt magyar nemzetiségű tisztségviselő miatt szólították utcára az embereket.
"Azt gyanítom, hogy a Legfelső Bírói Tanács (CSM) dicsérni fogja ezt a politikai megmozdulást, és nem fogja azt a bírákra gyakorolt nyomásként értelmezni" - írta Nastase ironikusan, hozzátéve, hogy a megmozdulásnak az Európai Bizottság igazságügyi országjelentése is szánhatna egy elismerő megjegyzést.

A volt miniszterelnök párhuzamot vont saját ügye és a Székely Mikó Kollégiumot az egyháznak visszaszolgáltató restitúciós bizottság letöltendő börtönbüntetésre ítélt tagjainak az ügye között.

"Tekintettel arra, hogy engem pártelnökként, a 2004-es választási kampány miatt ítéltek el, Örülök, hogy nem az RMDSZ elnöke voltam, mert akkor egy ilyen ítélet miatt nem húszezer, hanem háromszázezer magyar ment volna ki tüntetni. Lám - dicséretére legyen mondva -, a PSD képes volt tiszteletben tartani az igazságszolgáltatás függetlenségét" - zárta okfejtését Nastase, azt igyekezvén érzékeltetni, hogy miatta tizenötször annyian demonstráltak volna, mint a Székely Mikó Kollégiumért, ha pártja utcára szólította volna szimpatizánsait.

Múlt héten Horia Grama, Kovászna megyei szociáldemokrata képviselő felszólította a Legfelső Bírói Tanácsot, lépjen fel az ellen a "nyomás" ellen, amelyet szerinte a magyar politikusok gyakorolnak az igazságszolgáltatásra a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tulajdonjoga ügyében.

Szombaton, a sepsiszentgyörgyi demonstrációval egy időben, Victor Ponta miniszterelnök úgy nyilatkozott, reméli, hogy a "mindig oly éber" Legfelső Bírói Tanács felfigyel arra, hogy egy bírósági ítélet ellen rendeztek tüntetést, és kivizsgálja a jelenséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: